CEU: „A kormány írja alá, a parlament ratifikálja a New York állammal kötendő megállapodást”

  • MTI/narancs.hu
  • 2017. október 4.

Belpol

Ha a kormány nem egyezik ki vele, az egyetem január 1-től elveszítheti működési engedélyét.

A Közép-Európai Egyetem (CEU) megállapodást kötött a New York-i Bard College-dzsal, hogy oktatási tevékenységet folytathasson New York államban – tájékoztatta az intézmény kedden az MTI-t.

Közleményükben azt írták: az elmúlt hónapokban tárgyalások folytak New York állam és a magyar kormány között a CEU budapesti jövőjéről. A CEU "szándékosan tartózkodott a nyilatkozatoktól", hogy elősegítse a tárgyalások sikerét – tették hozzá.

A CEU vezetőinek sajtótájékoztatója

A CEU vezetőinek sajtótájékoztatója

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A CEU nem vesz részt a tárgyalásokon, arról értesült azonban, hogy azok "megteremtették a megegyezés alapját". Kiemelték: várják, hogy a kormány aláírja, és a parlament ratifikálja a New York állammal kötendő megállapodást, amely lehetővé teszi, hogy a CEU tovább működjön Budapesten, ami mindig is az intézmény célja volt.

Az Országgyűlés a héten fogadta el a szintén amerikai McDaniel College magyarországi működéséről Maryland állammal kötött megállapodást. Palkovics László oktatási államtitkár az atv.hu-nak azt mondta, a CEU-ról egyelőre azért nem írják alá a dokumentumot, mert hiába állapodott meg a Bard egyetemmel, amerikai képzését az USA-ban még nem akkreditálták, pedig ez is feltétele lenne a budapesti működésnek.

Palkovics arra nem tudott válaszolni, mikorra történhet meg az akkreditáció. A kormány viszont az amerikai szövetségi kormánnyal kötendő „előzetes megállapodást” kipipálta egy oktatási miniszter által írt levéllel. Ezzel az első és legnagyobb veszély elhárult a CEU elől, mivel szövetségi jóváhagyás hiányában már október 10-től bevonhatták volna a működési engedélyét.

A lex CEU által áprilisban bevezetett amerikai kampusz és amerikai oktatási tevékenység feltételeinek január 1-ig kell teljesülniük. Így arra is lehetőség nyílhat, hogy a kormány – amennyiben ez a szándéka – csak a sorosozó nemzeti konzultáció lezárulta után egyezzen ki a „Soros-egyetemmel”.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.