Csúszik a kikötőépítés, hallgat a külügy

  • narancs.hu
  • 2020. január 21.

Belpol

A külügy államtitkára magyar érdekeket emlegetett.

Még nyáron számolt be róla Szijjártó Péter, hogy Magyarország egy 300 méter hosszú partszakasszal rendelkező 32 hektáros területet vásárolt Trieszt kikötőjében. Mindez 31 millió euróba került a magyar adófizetőknek – emlékeztet a 444.

Akkoriban a miniszter az Origónak adott is egy interjút, amiben elmondta: „a trieszti kikötőről már megkötötték az adásvételi szerződést, amely ősszel lép életbe, és ekkor kötnek majd egy megállapodást is, amelyben rögzítik, hogy a kikötőben 2016-ban indult fejlesztésekhez hogyan kapcsolódik a magyar terület. Később pedig létrejön egy magyar vállalat is, amely felügyeli a magyar állam 100 millió forintos fejlesztését.”

Azóta viszont nem történt semmi. Se a megállapodást nem írták meg, se a projektcég nem alakult meg. Az LMP képviselője, Keresztes László Lóránt a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál érdeklődött a csúszás okairól.

Menczer Tamás, a külügy tájékoztatásért felelős államtitkára csak annyit válaszolt: „a szerződésbe belefoglaltuk a magyar állam érdekeit, és a magyar költségvetési forrásokat védő garanciákat, melyek érvényesítése folyamatban van. A tranzakció zárása tekintetében a magyar állam hozza meg a döntést arról, hogy mikor tekinti elfogadhatónak az említett feltételek teljesülését.”

Figyelmébe ajánljuk