Direct36: Az orosz kémfőnök fia a budapesti Fashion Streeten kapott lakcímet

  • narancs.hu
  • 2022. november 10.

Belpol

Rogán egy régi barátjának céges ingatlanában.

Még néhány hónappal ezelőtt is a Fashion Street egyik saroképületében, egy elegáns Bécsi utcai ház egyik lakásában volt Andrej Nariskin, az orosz külső hírszerzést (SZVR) vezető Szergej Nariskin fiának bejelentett lakcíme- tudta meg a Direct36.

Ahogy írják, ez egy Pest Megyei Kormányhivatal által 2022. június 15-én kiállított dokumentum ból derül ki, amelyet egy nyílt forrású nyomozásokkal foglalkozó ukrán csoport, a Molfar hozott nyilvánosságra. A csoport a háború kezdete óta foglalkozik azzal, hogymegrpóbálja feltárni az orosz háborús atrocitások fat és felderíteni az orosz elit rejtett nyugati vagyontárgyait

Korábban a Direkt36, a 444.hu-val és az orosz Novaja Gazeta közös oknyomozása már kiderítette, hogy

a Nariskin család tagjai letelepedési engedélyhez jutottak Magyarországon a nemzetbiztonsági és pénzügyi okokból egyaránt aggályos letelepedési kötvényprogram keretében.

A Molfar legújabb információi azonban arra is fényt derítettek, hogy pontosan hol is kaptak lakcímet Nariskinék. A kikért dokumentumok szerint ez a lakcím a budapesti Bécsi utcában van, és egy 101 m²-es, kétszobás ingatlant takar. A lakást, amelybe az orosz kémfőnök fia hónapokkal Ukrajna megtámadása után is be volt jelentve, 2008-ban vásárolta meg Shabtai Michaeli grúz–izraeli üzletember.

A tulajdoni lap szerint az ingatlan máig a Michaeli által ügyvezetőként irányított cég, a TNN Realestate Investments Kft. tulajdona. Shabtai Michaeliről pedig azt kell tudni ezen felül, hangsúlyozzák, hogy korábban már több lap megírta:

a lakást tulajdonló Michaeli üzleti szálakon kötődött a letelepedési kötvényprogramhoz, valamint közeli kapcsolatban áll Habony Árpáddal, illetve a jelenleg a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antallal.

Michaeli korábban a Média1-nek ráadásul azt nyilatkozta: „Rogán Antal már több mint tízéves barátom”, de kapcsolatukat magánjellegűnek mondta, tagadta, hogy lennének üzleti kapcsolataik.

A cikkben kiemelik, hogy ez azért is jelentőségteljes, mert a polgári titkosszolgálatokat, így köztük az orosz kémek elhárítására is hivatott Alkotmányvédelmi Hivatalt (AH) is Rogán Antal felügyeli. A Direkt36 megkereste ezen szerveket, de nem kaptak választ arra, hogy Rogán rendelkezett-e információkkal barátja és Andrej Nariskin kapcsolatáról, illetve hogy ezt jelezte-e adott esetben az AH-nak, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nem válaszolt.

Elmondták viszont azt, hogy a Nariskin család 2015 óta meglévő letelepedési engedélyét nemzetbiztonsági kockázat miatt az AH már 2020-ban visszavonta, ám ez a döntés még nem végleges, mert Nariskinék fellebbeztek ellene, és a bíróság még nem határozott az ügyben. A kabinetiroda szerint a család tagjai évente csupán néhány alkalommal, néhány hétig tartózkodtak itt, Andrej Nariskin pedig 2019 óta nem járt Magyarországon. A kabinetiroda emellett azt állította, hogy a Michaeli cége által birtokolt lakásban  "életvitelszerűen senki nem tartózkodik”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?