Egy diák jelentkezett az ELTE földrajz-matek, és fizika-töri tanári képzéseire is első helyen

  • narancs.hu
  • 2024. július 8.

Belpol

Ideális arány. 

A pedagógusképzések esetében 220 olyan osztatlan nappali tagozatos állami ösztöndíjas szak volt, amit első helyen csak egyetlen diák jelölt meg. Például az ELTE-n a földrajz-matematika, illetve a fizika-történelem szakos tanári képzést is csak egy felvételiző írta be az első helyre – írja az Eduline.

A lap összeállítása szerint, ha a nappali és levelező tagozatos, állami ösztöndíjas és önköltséges elsőhelyes jelentkezők számait vizsgáljuk, láthatjuk, hogy legtöbben – 6801 fő – gazdálkodási és menedzsment alapképzésre készülnek, ami évek óta letaszíthatatlan a népszerűségi lista éléről. A képzeletbelei dobogó második fokára a pszichológia került 4948 jelentkezővel, amit az osztatlan jogászképzés követ.

Vannak olyan állami ösztöndíjas, nappali tagozatos alapszakok, amiket csak egyetlen diák írt be első helyen. Ezeknek döntő többsége olyan művészeti képzés, mint a klasszikus hárfa, cimbalom vagy zenekarvezetés, de akadnak közöttük gazdasági, műszaki, informatikai képzések is.

9950 jelentkezővel a második legnépszerűbb felsőoktatási intézmény a Debreceni Egyetem, a harmadik a 8395 jelentkezőt vonzó Szegedi Tudományegyetem, a negyedik pedig 7292 jelentkezővel a Pécsi Tudományegyetem. Az ötödik legnépszerűbb felsőoktatási intézmény a Budapesti Gazdasági Egyetem lett 6729 jelentkezővel, számolt be a lap. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk