Elfüstölt milliárdok: miért ilyen drága az idei tűzijáték?

Belpol

A kormány azt mondja, hogy a többnapos rendezvénysorozat egyfajta befektetés a turizmus újraindításáért, ám az érintettek ettől nem várnak csodát.

Tegnapi hír, hogy az Antenna Hungária Magyar Műsorszóró és Rádióhírközlési Zrt. nyerte el az augusztus huszadikai tűzijáték lebonyolítására kiírt tendert, ami nem kevesebb, mint nettó 1,3 milliárd forintjába fog kerülni az adófizetőknek. A keretszerződést pedig már június 19-én aláírtak.

E heti lapszámunkban részletes cikket olvashat arról, hogyan alakultak az elmúlt évek ünnepi költségvetései. Részlet a cikkből:

A kormány idén hagyományteremtő célzattal háromnapos rendezvénysorozatot (Szent István-napok) tervez az állami ünnepre, s nem kevesebb mint 6,5 milliárd forintot szán rá. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója már május közepén arról beszélt, hogy Európa legnagyobb fény- és tűzijátékát csinálják meg a dunai rakpartok több mint négy kilométeres szakaszán. Az ünnepségsorozat megtartásáról ugyan még ma sincs végleges döntés, de Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt ígérte, hogy július közepéig mérlegelik a dolgot, és az aktuális járványügyi helyzet figyelembevételével határoznak majd.

Az esemény tervezett költségvetése különösen fájó pont a fővárosi vezetésnek, ugyanis a kormány nemrég döntött újabb 12 milliárd budapesti forráselvonásról. „Arra hivatkozva vesznek el Budapesttől milliárdokat, hogy legyünk szolidárisak a nálunk rosszabb helyzetben lévő településekkel. Ezt megérteném, ha azt látnám, hogy ezt a pénzt felzárkóztatásra, ivóvízhálózat-fejlesztésre vagy pedagógusi béremelésre költenék. De nem ezt látom, hanem azt, hogy milliárdokat akarnak elfüstölni” – mondta lapuknak Tüttő Kata főolgármester-helyettes.

Ami pedig a turizmus beindítását illeti, Kollin Gergely, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének budapesti régióvezetője megkeresésünkre úgy fogalmazott, hogy ettől a rendezvénytől csodát várni nem érdemes. „Nekünk most nemzetközi turizmusra lenne nagy szükségünk, de az jelenleg teljesen leállt. Húszezer szállodai helyet belföldi turizmusból egyszerűen nem lehet megtölteni, sem 20-án, sem máskor” – állítja.

A teljes cikkért keresse a friss Magyar Narancsot az újságárusoknál, vagy fizessen elő online!

Magyar Narancs

Kedves Olvasóink, köszönjük kérdésüket, a körülményekhez képest jól vagyunk, és reméljük, Önök is. Miközben hazánk a demokrácia érett, sőt túlérett szakaszába lép, dolgozunk. Cikkeket írunk otthon és nem otthon, laptopon, PC-n és vasalódeszkán, belföldön, külföldön és másutt, és igyekszünk okosnak és szépnek maradni. De mit hoz a jövő?

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

Faunok a méhesben

Harci kakasok, üzekedő katicák, tekergőző hernyók, túlérett gyümölcsök, kergetődző és táncoló faunok. Isteni lényekről leváló szárnytollak, méhrajzás és csonkolt kecskeláb – közel harminc művet, festményeket és szobrokat láthatunk a művészeti galériának is otthont adó régi villa első emeletén.