Ellenzéki polgármesterek: Eszköz nélkül hagyja a kormány a frontvonalban küzdeni az önkormányzatokat

  • narancs.hu
  • 2020. április 7.

Belpol

Egyeztetést kérnek a kormánytól, és hogy vonja vissza a megszorító intézkedéseket.

Nyilatkozatot adtak ki ellenzéki polgármesterek az önkormányzatok bevételeinek elvonásával kapcsolatban, amelyet Karácsony Gergely budapesti főpolgármester tett közzé Facebook-oldalán.

A "szabad városok polgármestereinek nyilatkozataként" megjelent szövegben kiemelik, hogy az önkormányzatok eddig fontos részesei voltak a járvány elleni összefogásnak, "erejüket megfeszítve látták el a védekezésben rájuk hárult feladatokat – érdemi központi segítség nélkül".

"Úgy tűnik azonban, hogy a kormány szerint a védekezésben nincs szükség az önkormányzatokra. Sőt, egyáltalán nincs szükség rájuk. Otthagyja őket a frontvonalon küzdeni, és nemhogy utánpótlást nem ad, azt az eszközt is elveszi, amivel eddig felvették a harcot. Növekvő feladataik ellenére támogatás helyett elvonásokat kapnak. A kormány a demokratikus kontrollt is kiiktató rendkívüli felhatalmazását az önkormányzatok kivéreztetésére használja. Pedig a közelgő gazdasági és szociális válság minden bizonnyal nagyobb arányban fogja megtépázni az önkormányzatok bevételeit, mint a kormányét" - írják a nyilatkozatban.

A szöveg szerint a már bejelentett forráselvonások súlyosan gyengítik az önkormányzati rendszer válságkezelő képességét, ráadásul pont akkor, amikor a járvány megfékezéséhez és a társadalmi-gazdasági újrakezdéshez talán minden korábbinál nagyobb szükség lenne a polgárok által közvetlenül választott, hozzájuk legközelebb lévő intézményekre.

A nyilatkozatban együttműködésre kérik a kormányt, és hogy vonja vissza az eddigi megszorító intézkedéseket, a gazdasági és szociális válságkezelés lépéseiről pedig haladéktalanul kezdjen egyeztetést az önkormányzati szövetségekkel.

A nyilatkozatot Karácsony mellett a fővárosi ellenzéki polgármesterek, Botka László szegedi, Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi, Péterffy Attila pécsi, Fekete Zsolt salgótarjáni, Nemény András szombathelyi, Mirkóczki Ádám egri, Csőzik László érdi, Pintér Tamás dunaújvárosi, Szűcsné Posztovics Ilona tatabányai, Nyirati Klára bajai, Hegedűs Péter balmazújvárosi, Janiczak Dávid ózdi, Lengyel Róbert siófoki, Balogh Csaba gödi, Hiesz György gyöngyösi, Budai Lóránt jászberényi, Szitka Péter kazincbarcikai, Veres Pál miskolci, Máté Antal nyírbátori, Fülöp Zsolt szentendrei, Wittinghoff Tamás budaörsi, Fazekas László albertirsai, Mikola Gergely encsi, Göbl Richárd budakalászi, Leidinger István pomázi, Dobó Zoltán tapolcai polgármester is aláírta.

Karácsonyt - és a megyei jogú városok nevében a fideszes kaposvári Szita Károlyt - egyébként meghívták a szerdai kormányülésre, ahol a kijárási korlátozásról is döntenek majd.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.