Évente 100-180 millió köbméter földgáz szivároghat el a hazai gázinfrastruktúrából

  • narnacs.hu
  • 2022. október 17.

Belpol

Ez megfelel egy téli hét országos gázfogyasztásának.

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) által hétfőn kiadott sajtóközlemény szerint évente mintegy 100-180 millió köbméter földgáz vész kárba a magyar gázinfrastruktúrák szivárgásai miatt. Ez az országos téli gázfogyasztás egyheti mennyiségét adja ki, így nemcsak rendkívül pazarló, de a földgáz 80-95 százalékos metántartalma miatt fokozottan hozzájárul az éghajlatváltozáshoz is.

Botár Alexa, az MTVSZ éghajlatvédelem és energia programigazgatója szerint a Nemzeti Energiastratégia átírására van szükség, úgy, hogy az a teljes hazai fosszilisgáz-függőség csökkentését célozva, tempósabban, 2030-ig bőven 70% alá vigye az importgáz-függőséget. A szekértő úgy fogalmazott: „Az új, import vagy hazai gázinfrastruktúrákba való beruházások időigényesek és drágák, így nem alkalmasak az akut energiaellátási problémák kezelésére.”

Az üvegházhatású gázok kibocsátásához nemcsak a földgáz elégetése járul hozzá, hanem annak a hazai gázinfrastruktúrából való szivárgása is. A földgáz 80-95 százalékban metánból áll, amely hosszú távon nyolcvanszor erősebb üvegházhatású gáz, mint a széndioxid, szerepe pedig jelentős az éghajlatváltozás súlyosbodásában.

„Magyarországon a gázhálózati veszteség, azaz a földgáz tárolásához, elosztásához és felhasználásához kapcsolódó veszteség 2020-ban 1 százalék volt a jelentett adatok szerint. 2020-ban 10,6 milliárd köbméter volt a hazai gázfelhasználás, annak az 1 százaléka 106 millió köbméter. Így az IEA adataival felszorozva becslésünk szerint hazánkban évente mintegy 100-180 millió köbméter földgáz szivároghat el a gázinfrastruktúránkból” – hívta fel a figyelmet Molnár Mátyás, az MTVSZ energia programfelelőse.

A Szövetsége szerint a metánkibocsátás csökkentésének érdekében Magyarországnak mielőbb csatlakoznia kell a Globális Metánvállalás aláíróihoz, és érdemben hozzá kell kezdenie a metánkibocsátás mérsékléséhez az érintett ágazatok, mint a mezőgazdaság, hulladék- és szennyvízgazdálkodás, illetve kiemelten az energiaágazat stratégiai „metánmentesre”, karbonmentesre történő átalakításával. A Globális Metánvállalás kezdeményezés célja, hogy a csatlakozó országok 2030-ra önként vállalják emberi tevékenységből származó metánkibocsátásuk 10 éven belüli 30 százalékkal való csökkentését a 2020-as szinthez képest, ami a gázinfrastruktúrákból elszivárgó metán problémájának kezelését is eredményezi. Ehhez a vállaláshoz eddig több mint 120 ország csatlakozott, hazánk viszont egyelőre nem.

Mindezek mellett – ahogy azt a Nemzeti Energiastratégia is rögzíti – lakóépület energiahatékonysági és megújuló energia beruházásokkal a hazai fűtési célú gázfogyasztás 2030-ra évi minimum 2 milliárd köbméterrel lenne csökkenthető, ami a jelenlegi gázimportmennyiség közel 20 százaléka.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.