Felfüggesztik a napelemes pályázat következő körét

  • narancs.hu
  • 2022. október 17.

Belpol

Az eddig megítélt támogatások összege meghaladja a 90 milliárd forintot.

Jövő tavasz helyett végül már idén november végére betervezték a lakossági napelem program következő fordulóját, amit most bizonytalan időre felfüggesztenek – írja a Telex. Mindez nem sokkal azután derült ki, hogy Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti kormányinfón bejelentette: a hálózat nem bír el több napelemet, amíg nem tudják továbbfejleszteni, megszüntetik a betáplálási kötelezettséget.

 

A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) „Tovább erősödik a magyar háztartások energiabiztonsága” címmel kiadott sajtóközleménye szerint a lakossági napelemes pályázatra első körben több mint 43 ezer támogatási kérelem érkezett, közülük eddig már több mint 25 ezer pályázó rendelkezik támogatói okirattal. Az eddig megítélt támogatások összege meghaladja a 90 milliárd forintot. Mint írták, a beérkezett pályázatok elbírálása az ősz folyamán lezárul.

A közleményből azonban az is kiderül, hogy bizonytalan ideig elmarad a második forduló. „Tekintettel arra, hogy a kormány a hazai költségvetés terhére teljes mértékben előfinanszírozza és a Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervről szóló bizottsági megállapodásig biztosítja a szükséges forrásokat,

a pályázat második szakaszáról az uniós támogatások felhasználásáról szóló hivatalos megállapodást követően születik döntés”

– írták. Hozzátették: „minden korábbinál nagyobb villamosenergia-hálózat fejlesztés is megkezdődött a megfelelő kapacitás biztosítása érdekében.”

Ezután tértek rá a szakmát és a napelemhasználókat is kiakasztó döntésre, miszerint a kormány felfüggeszti a betáplálási lehetőséget. Mint írják, „a kormány jelentősen gyorsítja és egyszerűsíti az eljárást a még könnyebb telepítés érdekében.” Egyelőre nem tudható, kikre vonatkozik majd a szabályozás, de a TIM most úgy fogalmazott, hogy a kormány „ideiglenesen felfüggeszti a betáplálási lehetőséget az újonnan csatlakozó lakossági napelemes rendszerek esetében.”

A mostani közleményben még hozzátették, az elmúlt években az állami támogatásoknak köszönhetően a napenergia hasznosítása egyre nagyobb mértékben növekedett, „hazánk már most a paksi atomerőmű kapacitásának több mint másfélszeresével, jelenleg kb. 3,3 GW már működő napelemes kapacitással rendelkezik, így a 2030-ra tervezett 6 GW-os célszámot már korábban eléri az ország.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk