Figyelmeztető sztrájkba lépnek ma délután a Volánbusz dolgozói

  • narancs.hu
  • 2022. október 25.

Belpol

Több mint 2600 járatot érinthet a munkabeszüntetés.

Figyelmeztető sztrájkot hirdetett október 25-re a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ), vagyis ma délután 14 és 16 óra között nem fognak járni az autóbuszok – közölte a szakszervezet korábban a honlapján.

A dolgozók a korábbi megállapodásuk feletti béremelést akarnak elérni. A MÁV-Volán-csoport 2021-ben 200 ezer forint SZÉP-kártya juttatást fizetett minden munkavállalónak, 2022-ben 10 százalékkal emelte, 2023-ban pedig további 5 százalékkal emelné a béreket. A szakszervezet azonban egy azonnali, 10 százalékos korrekciót akar elérni, és azt, hogy a jövő évre tervezett 5 százalékos emelés 20 százalékos legyen.

Dobi István, a SZAKSZ elnöke a Népszavának azt mondta, az összesen 40 százalékos emelés a jelenlegi inflációs ütem mellett éppen csak elegendő lenne a reálkeresetek vásárlóértékének megőrzéséhez. Az üzemanyagtérítés és a munkábajárás költségét is szeretnék, ha rendeznék. A lap szerint a keddi sztrájk az összes megyére és Budapestre is kiterjed, az előzetes tervek szerint összesen 2630 járatot érint. Leginkább Somogy és Pest megyében. Utóbbiban erősen megritkítva járnak majd a Volánbuszok Budakeszi, Solymár, Nagykovácsi, Budaörs, Pécel és Budapest között 14 és 16 óra között, míg Kaposváron 30 járat is érintett lehet.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Meghalt Paul Auster

  • narancs.hu

Az amerikai író 77 éves volt, súlyos beteg. Három éve az unokáját, azután a fiát veszítette el.