Fürjes Balázs azt mondja, nem akar főpolgármester lenni

  • narancs.hu
  • 2022. január 15.

Belpol

Ha nyer áprilisban egyéniben, azért nem, ha nem nyer, akkor meg azért. 

Nem tervezi, hogy indul a 2024-ben esedékes főpolgármester-választáson – mondta Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a Spirit FM műsorában.

Fürjes az április 3-i országgyűlési választáson a Fidesz jelöltje lesz a 12. kerületi egyéni körzetben. A rádióműsorban azt mondta, ha mandátumot szerez, akkor mindenképpen kitölti a ciklust a parlamentben, ha viszont kikap áprilisban, akkor azért nem indulna főpolgármesternek, mert azt a választást sem tudná megnyerni.

Fürjes reagált Lázár János és Matolcsy György Budapest gyengítését célul kitűző nyilatkozataira. Azt mondta, "aki Budapestet akarja gyengíteni, az az országot akarja gyengíteni, mert ez az egyetlen olyan városunk, amely nemzetközi összehasonlításban is látszik."

Beszélt a Fudan Egyetemről is. Szerinte mire az ellenzék Fudan-népszavazási aláírásgyűjtése befejeződik, még nem elsz elég információ az emberek birtokában ahhoz, hogy döntsenek a projektről. Az egyetemépítés előkészítése csak a következő kormányzati ciklusban elvégezhető feladat.

Fürjes Balázs ellenfele az áprilisi választáson a momentumos Hajnal Miklós lesz. Az államtitkár szeretné, ha lenne közöttük vita, miután összegyűjtötték a kellő számú ajánlást. Akár a Kutyapárt és a Mi Hazánk jelöltjeivel is vitázna. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.