Merkely: szinte biztos, hogy minden oltatlan meg fog fertőződni

  • narancs.hu
  • 2022. január 15.

Belpol

A Semmelweis Egyetem rektora szerint már csak az új koronavírus-fertőzések 20-30 százalékáért felel a delta variáns. 

A delta hullám szépen lecsengett Magyarországon, a koronavírus omikron variánsának megjelenésével azonban elindult a járvány ötödik hulláma – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a kormány Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Merkely szerint a járványügyi adatok újév óta tartó romlása egyértelműen az omikronnak köszönhető, ma már csak a fertőzések 20-30 százalékát okozza a delta variáns. Ez az adat annak fényében érdekes, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ hivatalos tájékoztatása szerint még mindig csak a megbetegedések 29 százalékát okozza az omikron.

Merkely arról is beszélt, hogy a három oltás a teljes oltás, három oltás után az omikron jellemzően egy enyhe felsőlégúti megbetegedés formájában jelentkezik.

A jelentős terjedési sebesség miatt ugyanakkor "szinte bizonyos", hogy valamennyi oltatlan meg fog fertőződni, és a nem oltottaknál az omikron is tud súlyos, intenzív osztályos kezelést igénylő megbetegedést okozni.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk