Határon túli magyarok is indulnak az önkormányzati választáson

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. június 2.

Belpol

Úgynevezett passzív választójoguk van: választhatók, de nem választók. 

Az önkormányzati választáson tizenkét olyan egyéni jelölt indul, aki magyar állampolgár, de nincsen magyarországi lakcíme – közölte a Nemzeti Választási Iroda az MTI-vel.

Az alaptörvény szerint a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgároknak – például a határon túl élő magyaroknak – passzív választójoguk van, aktív azonban nincs, így választhatók ugyan, de nem választók az önkormányzati választáson.

Ez azt jelenti, hogy képviselő, polgármester vagy akár főpolgármester is lehet magyar állampolgár, ha nincs Magyarországon bejegyzett lakcíme, ehhez azonban regisztrálnia kell a központi névjegyzékbe. Öt évvel ezelőtt tizenegy határon túli magyar volt jelölt az önkormányzati választáson.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk