Honvédelmi miniszter: Magyarországot nem fenyegeti közvetlen háborús veszély

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. január 30.

Belpol

A honvédség parancsnoka szerint magyar szempontból az orosz-ukrán konfliktus inkább politikai kérdés.

A Honvedelem.hu-nak adott terjedelmes interjút Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka az orosz-ukrán konfliktus kapcsán, amit az MTI hosszan szemlézett, mi pedig kiemeltük belőle a fontosabb állításokat.

Magyarországot jelenleg nem fenyegeti közvetlen háborús veszély, és olyan védelmi képességeink vannak, amelyek jelen helyzetben nem igénylik kiegészítő NATO-erők hazánkban történő állomásoztatását. A jelenleg szükséges katonai feladatokat – mint elkötelezett NATO-tagállam – saját, nemzeti vezetés alatt is képesek vagyunk ellátni

– mondta a miniszter. Hozzátette: együttműködés, kiképzés és közös gyakorlat végrehajtása céljából jelenleg is vannak NATO-eszközök és katonák Magyarországon, létszámuk a mindenkori feladatok tükrében folyamatosan változik, majd cáfolta azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint ezer NATO-katona érkezne Magyarországra.

Benkő Tibor az ukrán helyzethez kötődően tavaly év végén Ukrajna védelmi miniszterét fogadta, hétfőn pedig soron kívül Ben Wallace brit védelmi miniszter érkezik villámlátogatásra, azt követően az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivőjével folytat megbeszélést. De az interjú szerint ugyanebben a témában a január 18-án Magyarországra látogató szlovák védelmi miniszterrel is szót váltottak, ezenkívül január 24-én Florence Parlyval, a francia fegyveres erők minisztériumának vezetőjével egyeztetetett nemcsak az ukrán eseményekről, hanem a mali hadsereget támogató Takuba-műveletben történő magyar részvételről is.

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka azt mondta, a honvédség a jelenlegi helyzetben is folyamatosan egyeztet szövetségeseivel, és fokozott figyelemmel kíséri az eseményeket, valamint kétoldalú egyeztetéseket folytatnak a szövetséges vezérkari főnökökkel.

Az ukrán helyzet Magyarország szempontjából jelenleg inkább politikai, mint katonai kérdés

– mondta az altábornagy. Hozzátette: tavaly októberben és decemberben is találkozott az ukrán vezérkar főnökével, valamint tavaszra terveznek egy ukrajnai látogatást is, vagyis folyamatos és élő kapcsolat van a két ország katonai vezetése között.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk