Indiai filmes vállalkozó, luxusért és misztériumokért rajongó magyar tisztségviselő az MKB Bankot megvenni szándékozó társaságban

  • Böszörményi Jenő
  • 2016. június 16.

Belpol

Rakesh Kumar Aggarwal indiai származású szingapúri üzletember lett a MKB-ra nyertes ajánlatot tevő Blue Robin Investments egyedüli tulajdonosa. A jelek szerint pénz továbbra sincs a cégben, és a jelentős offshore érdekeltségekkel rendelkező Aggarwal indiai vállalatvezetői regisztrációja körül sincs minden rendben. Cikkünk a megjelenése óta frissült!

Március végén vált ismertté, hogy a szanálás alatt álló MKB Bankra a luxemburgi székhelyű Blue Robin Investments S.C.A. vezette konzorcium adott nyertes ajánlatot (a konzorcium másik két tagja a Minerva Tőkealap-kezelő Zrt. és a Pannónia Nyugdíjpénztár). Korábbi cikkünkben megírtuk, hogy a Blue Robin Investments S.C.A. kisebbségi tulajdonosa Rakesh Kumar Aggarwal (4 darab részvénnyel, 1,3 százalékos részesedéssel), többségi tulajdonosa pedig a Blue Robin Management S.à.r.l. (amely összesen 306 darab részvényt birtokol, 98,7 százalékos tulajdoni hányaddal). Ez utóbbi cég egyedüli tulajdonosa pedig a szingapúri Prime Direct Pte. Ltd. (Korábban tévesen Blue Robin Investments S.à.r.l.-t írtunk, a cég neve helyesen Blue Robin Management S.à.r.l. Az elírásért elnézést kérünk.)

A luxemburgi cégjegyzék 2016. június 13-i bejegyzése szerint június 7-i hatállyal a GRAHA Hungary Investment Zrt. kivásárolta a Prime Directet a Blue Robin Managementből, s így ez utóbbinak a GRAHA egyedüli tulajdonosa lett. A GRAHA-t 2016. április 5-én alapította egyszemélyes részvénytársaságként Rakesh Kumar Aggarwal, a cég bejegyzése azonban (feltehetően a cég rövidített nevével kapcsolatos apró hiba miatt) csak június 1-jén történt meg – talán emiatt csúszott június elejére a tulajdonosváltás a Blue Robin Managementben is. A Váci úti WestEnd irodaházban székelő, vagyonkezeléssel foglalkozó társaság alaptőkéje 5 millió forint, amelynek azonban csak a 25 százalékát (1,25 millió forint) fizette be az alapító tulajdonos Aggarwal, a maradékot egy éven belül kell teljesítenie. A GRAHA vezérigazgatója a 37 éves Csépai Gergely. A luxemburgi cégjegyzék június 14-i bejegyzése szerint a Prime Direct ügyvezető tulajdonosa, Chung Huan Chew helyett Csépai lett a Blue Robin Management ügyvezetője is. Ezzel lényegében Csépai Gergely kezébe került a Blue Robin Investments irányítása is, hiszen ez utóbbi cég ügyvezetését az anyacég, a Blue Robin Management látja el.

A kivásárlási tranzakció külön érdekessége egyébként, hogy az 1,25 millió forint tőkéjű GRAHA megvette a 12,5 ezer euró, vagyis közel 4 millió forint tőkéjű Blue Robin Managementet. A GRAHA tőkéje ehhez nyilván nem volt elegendő, azt más forrásból kellett kiegészíteni.

Az MKB-t felvásárolni készülő konzorcium vezető partnerének, a Blue Robin Investmentsnek jelenleg tehát így néz ki a tulajdonosi szerkezete:

false

Csépairól egyelőre keveset tudunk. LinkedIn profilja szerint a Dolphio Technologies stratégiai igazgatója. Emellett több cégben is tulajdonos, ezek közül a tavaly 100 milliós árbevételt elérő Virtech Labs a legjelentősebb; a bt.-ként működő társaságnak Csépai kültagja. A főtevékenységként zár- és lakatgyártással foglalkozó GORDYUS Hungary Kft.-ben Csépai egyharmad részben tulajdonos. Honlapja szerint e cég A Da Vinci-kódból megismert cryptexeket (speciális zármechanizmusú dobozokat) gyárt, amelybe kézzel írott családfák, visszaemlékezések vagy társasági alapszabályok helyezhetők el: „gazdag dinasztialapító férfiak íróasztalának szép és ritka éke” – csábít vásárlásra a cég. Pár százezer forintos bevételével azonban éppen a felszínen van (egy internetes fórum szerint a titokdoboz ára 1500 euró körül van, túl sokat e szerint nem adtak el belőle). Csépait a cég honlapja „a luxustermékek és a misztériumok rajongójaként” mutatja be.

Csépai korábban megfordult a leginkább a KOGART-ról ismert Kovács Gábor befektetési bankár és műgyűjtő tulajdonában álló Bankár Holding Zrt.-nél és az ugyancsak Kovácshoz köthető, prémium borokat készítő Gróf Buttler Borászati Zrt.-ben is (ez utóbbiban vezérigazgatóként). Facebook-profilja szerint 2014 májusától újra Kovács Bankár Holdingjánál dolgozik (a LinkedIn-en viszont ezt nem jelzi). Egyelőre nem tudunk arról, hogy Kovácsnak Csépain keresztül bármilyen köze lenne az MKB felvásárlásához. Minthogy a Blue Robin Investments az MKB Bank 45 százalékos tulajdonosa lesz (ha végül megvalósul a tranzakció), Csépainak a tulajdonos (vagy tulajdonosok?) képviselőjeként meghatározó befolyása lesz az MKB ügyeire.

A GRAHA névadása enigmatikus: nem tudni, hogy valaminek a rövidítése ez, vagy jelentéssel bíró szóval van dolgunk. Tekintve, hogy a cég alapítója indiai származású, megemlítjük, hogy a graha szanszkritül bolygót jelent és a hinduizmusban égitestekként megszemélyesített isteneket jelöl. A Hinduism: An Alphabetical Guide szerint régi hindu szövegekben az embert megszálló, betegséget okozó démonokat illeték a graha kifejezéssel. A szó jelentése: megszerezni, megtartani, leigázni.

Offshore-birodalom

Az elmúlt hetekben igyekeztünk Aggarwal céges kapcsolatait a lehetőségekhez mérten feltérképezni, megkerestük az üzletembert is, aki azonban egyelőre nem kívánt nyilatkozni. Aggarwalt a luxemburgi és a magyar cégjegyzékből megismert személyes adatai alapján azonosítottuk. A számunkra hozzáférhető internetes adatbázisokban négy olyan céget találtunk, amelyben az indiai üzletember tulajdonos. Az OffshoreLeaks nevű, 2013-ban nyilvánosságra hozott adatbázisban Rakesh Aggarwal a Multivest Offshore Inc., az Alliance Health Partners Inc., az Apace Communications Ltd. és a New Horizon Ventures Group Ltd. (ez utóbbiban egyedüli tulajdonos) nevű cégek részvényeseként szerepel. Mind a négy céget az offshore paradicsomként elkönyvelt Brit Virgin-szigeteken jegyezték be. Az International Consortium of Investigative Journalists által működtetett adatbázisból sajnos semmilyen további – például a tevékenységre, a tőkére vagy az árbevételre vonatkozó – adat nem ismerhető meg (és a karib-tengeri terület cégadatbázisa az interneten nem elérhető). A szingapúri cégregiszterből viszont annyi kiderült, hogy a Multivest Offshore az egyedüli részvényese a World Media Group Pte. Ltd. nevű, 20 millió szingapúri dollár (több mint 4 milliárd forint) tőkéjű, filmgyártással és filmforgalmazással foglalkozó cégnek. A World Media Group tulajdonolja továbbá az indiai In House Studio Pvt. Ltd. nevű, ugyancsak filmgyártással foglalkozó céget, amelyben Aggarwal szintén igazgató, és közvetve tulajdonos.

Az interneten elérhető adatok és a WikiLeaks adatbázisai szerint Aggarwalnak jelentős filmes kötődései voltak korábban, illetve vannak ma is, és 2013-ig szoros kapcsolatok fűzték a Sony Pictures indiai/ázsiai tevékenységéhez. A Sonyval vagy a Sonyval közös számos indiai, szingapúri, nagy-britanniai és egyesült államokbeli (delaware-i) cégben volt igazgató: Multi Screen Media (vagyis MSM, jelenleg Sony Pictures Networks India), MSM Asia, MSM North America, MSM Satellite (Singapore), Mainline Sports, BEN-SET (ami a tulajdonosokra utal: Bollywood Eros Network és Sony Entertainment Television) stb. A filmiparhoz való kötődését jelzik az indiai filmgyártás és filmforgalmazás két meghatározó figurájával, Ratnam Sudesh Iyerrel, Raman Hirji Marooval vagy a bollywoodi sztárral, Jackie Shroff-fal fennálló üzleti kapcsolatai is. Több Sony-érdekeltségű cégben Aggarwal azzal az Andrew J. Kaplannal és George Chiennel dolgozott együtt, akik a Sony magyarországi érdekeltségeiben, a Viasat Hungáriában és az AXN Magyarországban is igazgatósági tagok.

A fentieken túl Aggarwal május közepéig igazgató volt a londoni értéktőzsdén jegyzett Mortice Ltd. nevű szingapúri befektetési holdingban; a vállalkozás fő részvényese a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett Mancom Holdings Ltd., amely a közel 15 millió dolláros (cirka 4,2 milliárd forintos) tőkéjű cég papírjainak 78,9 százalékát birtokolja. Ugyancsak igazgató a majd’ 100 millió forintos tőkéjű Bay Capital Partners nevű szingapúri cégben, amely egy indiai üzletember, Siddhart Dinesh Mehta tulajdonában áll. Az indiai cégadatbázis szerint emellett igazgató még a Metalight Productions és az Ace Telefilms nevű filmgyártó cégekben, valamint az Atlas Equifin és a Novatech Finvest nevű, pénzügyi közvetítő tevékenység kiegészítő tevékenységét végző vállalkozásokban is. Ez utóbbiak is a filmiparhoz kötődnek azonban, hiszen jelenlegi vagy korábbi igazgatóik közt találjuk a fent már említett Iyert, Maroot és Shroffot.

false

 

Forrás: http://tenonservices.com/mortice/

Két Aggarwal vagy csak egy?

Aggarwalnak a Mortice honlapján korábban elérhető (általunk lementett) rövid életrajza szerint egy darabig (2010–11-ben) elnök-vezérigazgató volt az A2Z Powercom Ltd. nevű indiai cégben is. Az indiai cégadatbázisban valóban szerepel a nevezett cég korábbi igazgatói között egy Rakesh Kumar Aggarwal (aki még számos más közműcégben is vezető tisztségviselő), de ennek a személynek más az indiai cégjogban használt egyedi azonosítója (DIN: Director Identification Number). A filmes cégekben Aggarwal DIN-je 01792251, a másik esetben viszont 00910905. Ez elvben azt jelentené, hogy két személyről van szó. A Mortice adatai alapján ugyanakkor úgy tűnik (s ugyanez olvasható például a Bloomberg oldalán is, a két Aggarwal mégiscsak ugyanaz. Az indiai társasági jog szerint ez viszont törvényellenes: a gazdasági társaságokról szóló törvény szerint egy igazgató egy DIN-nel rendelkezhet (155. cikk). Az azonosító alkalmazásának ugyanis éppen az a célja, hogy az adott vezető az általa vezetett cégekkel kétséget kizáróan összeköthető legyen. A törvény hathavi szabadságvesztéssel és súlyos pénzbírsággal fenyegeti a rendelkezés megszegőit (159. cikk). Egy indiai adótanácsadó oldal pontosan leírja a jogszabályi hátteret, a kettős DIN visszaadásának folyamatát, a büntetést etc.

De miből veszik meg az MKB-t?

Bár vészesen közelít az MKB Bank eladási folyamatának zárása, vagyis a 37 milliárd forintos vételár leperkálásának határideje, a luxemburgi cégadatbázis szerint az MKB 45 százalékát megszerezni készülő Blue Robin Investmentsben továbbra sincs csak az a 7750 euró (2,4 millió forint), amit az alapításkor beletettek. És továbbra sem látszik a többi befektető. Lehet persze, nem kell elkapkodni a dolgot, az igazán jó üzletember csak akkor veszi elő a pénzkötegeket, amikor már tényleg fizetni kell.

Frissítés

Cikkünk közzététele után a Blue Robin Management S.à.r.l. reagált az írás egyik, Rakesh Kumar Aggarwallal (a cégtulajdonossal) kapcsolatos közlésére. A levél szerint Aggarwal úr semmiféle szerepet nem töltött be az A2Z Powercom Ltd. cégcsoportban, így „a cikkben állított kettős igazgatói azonosító szám is nélkülöz minden valóságalapot, rosszindulatú hangulatkeltés”. A lapunkhoz eljuttatott levél szerint „a cikken közölt angol nyelvű keretes anyag – ellentétben a cikk állításával – nem szerepel a hivatkozott weblapon, eredete, illetve valódisága megkérdőjelezhető”. A levél kitér arra is, hogy Aggarwal úr – szemben a cikk állításával – soha nem járt a Delhi College of Engineering, illetve az IMT Ghaziabad nevű, amúgy nagyon jó hírű iskolákba.

Ezeknek az észrevételeknek készséggel helyt adunk. A cikkünkben szereplő képkivágat szövege – melyre állításunkat alapoztuk – jelenleg valóban nem látható a hivatkozott honlapon, azaz a Tenon Services leányának, a Mortice-nak az aloldalán, Aggarwal úr ugyanis – ahogyan a cikkben írtuk – május közepén lemondott a cégben (a Mortice-ban) viselt tisztségéről. (A cikkben közzétett képkivágat a 2016. április 8-án lementett változat.) A tisztánlátást tovább nehezítette, hogy a tenonservices.com oldala az igazgatótanács tagjaként Aggarwal urat továbbra is az A2Z Powercom elnök-vezérigazgatójaként mutatja be.

Aggarwal szingapúri kapcsolatait a Transparency International Magyarország és Atiqah Fairuz Salleh közreműködésével tudtuk összegyűjteni. Segítségüket ezúton is köszönjük.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?