Júliusban érhet véget a járvány

  • narancs.hu
  • 2020. június 4.

Belpol

Kásler tanácsadója szerint hamarosan okafogyottá válik a maszkviselés.

Júliusra lecseng a járvány, naponta csupán néhány megbetegedésre lehet számítani, a halálos áldozatok száma minimális lesz – mondta Kollár Lajos, a Pécsi Tudományegyetem professzora a Spirit FM Spirit Show című műsorában.

A hvg.hu beszámolója szerint Kásler Miklós emberminiszter tanácsadója úgy látja, a fertőzöttek nyolcvan százalékának fel sem tűnt, hogy jelen van a szervezetében a vírus, vagy csak enyhe tüneteket mutattak. Olyanok (náthaszerű infekció, köhögés, torokkaparás), amit más években az ember „fel sem vesz”. A fertőzöttek egy részének azonban súlyosodott az állapota, ők kerültek kórházba. „Magyarországon került le gépről a legtöbb beteg, ami azt mutatja, hogy a magyar intenzív terapeuták nagyon jók és nagyon jól kezelték a gyerekeket. Voltak országok, ahol ahogy gépre került a beteg, ott gyakorlatilag keresztet lehetett vetni rá” – tette hozzá.

A gyógyszerkísérletekről és a vakcináról azt mondta, Dél-Korea, USA, Japán képviseli az élmezőnyt és „mi sem állunk rosszul”, bár a „nagy konszernekhez képest mi is azért szerény lehetőségekkel rendelkezünk”. Hozzátette, „minden egybehangzó vélemény szerint akár már őszre piacon lehetnek ezek a készítmények, ami egy rekord lenne.”

Úgy látja, Magyarországon júliusra az „utolsó vírusnak is búcsút inthetünk”, hamarosan okafogyottá válik a maszkviselés. Szerinte mindenki tudja, hogy az egészségügyi rendszer elavult, az alapellátást kell megerősíteni. „A háziorvosok nagy része kiváló képességű, gyógyító szakember is, más részük sajnos csak egy adminisztratív szereplő az egészségügyi láncban: receptet ír és beutalót. Azt kell elérni, hogy a háziorvos tényleg orvos legyen” – fogalmazott.

A teljes felvételt itt tekintheti meg.

Figyelmébe ajánljuk