Karácsony a Sinopharmmal oltottak érdekében írt levelet Orbánnak

  • narancs.hu
  • 2021. június 9.

Belpol

Több dolgot is kért Orbántól, de azt ígérte, a főváros is fog tenni lépéseket. 

A kormány hozza nyilvánosságra a Sinopharm ellenanyag-tesztek eredményét - ezt kéri Karácsony Gergely budapesti főpolgármester egy Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett levélben.

A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint Karácsony három dolgot kért Orbántól: 

  • A miniszterelnök intézkedjen, hogy az Operatív Törzs az EESZT adatai alapján haladéktalanul hozza nyilvánosságra, hogy az egyes oltások esetében a második oltás utáni tizennegyedik napot követően vénás vérből végzett, laboratóriumi ellenanyagtesztek korcsoportonként összesítve milyen eredményt adtak.
  • Amennyiben ezek az adatok azt támasztják alá, hogy bizonyos oltások esetében egyes korcsoportokban nem termelődik megfelelő mennyiségű ellenanyag az emberi szervezetben, akkor mihamarabb gondoskodjon az érintett oltotti kör adott korcsoportja számára ingyenesen hozzáférhető ellenanyag-tesztelésről.
  • A kormány azok esetében, akiknél nem alakult ki a megfelelő védettség, gondoskodjon - más országok gyakorlatának megfelelően - egy harmadik oltás vételezésének lehetőségéről.

A közlemény arról is beszámol, hogy KArácsonyhoz az elmúlt napokban több kínai oltással oltott embertől is segélykérő levél, megkeresés érkezett, valamint az az immár több mint 3 ezer főt számláló csoport is megkereste a főpolgármestert, amelyben azok osztják meg egymás között tapasztalatikat, akik maguk, vagy akiknek hozzátartozóik Sinopharm vakcinát kaptak, ám az ellenanyag-vizsgálatok negatív eredményt mutattak, vagyis a védettség az oltás ellenére sem alakult ki náluk.

A közlemény szerint a csoport személyes találkozón is járt a Főpolgármesteri Hivatalban, a Fővárosi Önkormányzat  pedig mindenben felajánlotta együttműködését, Karácsony ezért írt levelet Orbánnak.

A főváros azt ígéri, hogy amennyiben a kormány belátható időn belül nem intézkedik az ingyenes ellenanyag-tesztelés lehetőségéről,

Budapest a saját lehetőségeihez mérten megteszi a szükséges lépéseket.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk