Két népszavazási kérdést is engedélyezett a helyi választási bizottság a tatai Öreg-tó partjára tervezett luxusszállóról

  • narancs.hu
  • 2020.08.15 10:45

Belpol

Várhatóan ősszel kezdődhet az aláírásgyűjtés.

Sikerrel jártak a tatai Öreg-tó partjára tervezett luxushotel ellen népszavazást kezdeményezők a helyi választási bizottságnál. Pénteken négy kérdésük közül kettőt átengedett a testület – írja a hvg.hu.

Mint ismert, a tó partjára 120 szobás hotelt szeretne építeni egy cégcsoport, amelynek tulajdonosai egyben a Hell energiaital-gyártó tulajdonosai is.

A beruházás ellen civilek, környezetvédők és ellenzéki képviselők is tiltakoznak. Már július elején is kezdeményeztek népszavazást, akkor sikertelenül.

A két jóváhagyott népszavazási kérdés úgy szól, hogy

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a Tata, 1841. hrsz-ú (Esterházy műemlék lóistálló és lovas pálya) ingatlanra vonatkozóan a város településképi rendelete (29/2018. (XII.20)) és helyi építési szabályzata (38/2005.(XII.6.)) a 2020. február 28-án hatályos állapotában maradjon?"

"Egyetért-e Ön azzal, hogy Tata Város Önkormányzata ne köthessen településfejlesztési szerződést a Tatai Öreg-tó Természetvédelmi Területén létesülő beruházáshoz kapcsolódóan, megőrizve ezzel a terület természeti és épített értékeit?"

A kérdések várhatóan augusztus végére válnak jogerőssé. Eszerint elvileg ősszel kezdődhet az aláírásgyűjtés.

Neked ajánljuk