Kormányinfó: Valószínűleg ukrán rakéta csapódott be Lengyelországban

  • narancs.hu
  • 2022. november 16.

Belpol

Újraindult a Barátság kőolajvezeték, de Magyarország kőolajellátása ettől függetlenül is biztosítva van - közölte Gulyás Gergely, aki szerint a háborúért csak Oroszország a felelős.

Újraindult a Barátság kőolajvezeték, azt valószínűsítik, hogy ukrán rakéta csapódott le Lengyelorszában – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdára meghirdetett rendkívüli kormányinfón. 

A miniszter ismertetése szerint kedd késő délután kaptak arról tájékoztatást a MOL Nyrt.-től, hogy leállt a Barátság kőolajvezeték, viszont nem maga a vezeték, hanem annak áramellátó egysége sérült meg. A kialakult helyzettől függetlenül Magyarország kőolaj-ellátottsága több hónapra biztosítva van. Ma 14 óra körül alacsonyabb nyomással, de újraindult a vezeték, mert az áramellátót megjavították. 

Szintén kedd délután értesült arról a kormány, hogy rakéta csapódott be Lengyelország területén. Orbán Viktor a protokollnak megfelelően összehívta a Védelmi Tanácsot, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter felvette a kapcsolatot a NATO-tagállamok honvédelmi minisztereivel, valamint a szövetség főtitkárával, a „lengyel kollégákat” pedig támogatásukról biztosították. Azt valószínűsítik, hogy ukrán rakéta csapódott be lengyel területen. Gulyás hangsúlyozta, a lehető legmarabb tűzszünetet kell elérni, hogy véget érjen a vérontás a közvetlen szomszédságunkban. 

Gulyás Gergely a kormányinfón más témát érintve bejelentette, turisztikai akciótervet dolgozott ki a kormány. Ennek egyik eleme, hogy változnak a SZÉP-kártyára vonatkozó szabályok; eltörlik a füleket, az összegeket egyben lehet felhasználni, céltól függetlenül. A turizmusfejlesztési hozzájárulást felfüggesztik 2022. október 1-je és 2023. március 31-e között, a már befizetett összegek visszaigényelhetők. További intézkedésként egy évvel meghosszabbítják a kötelező szállásértékelési rendszer bevezetésének határidejét.

Az újságírók elsősorban a Lengyelországot ért rakétabecsapódásról kérdeztek. Gulyás szerint kedden az ukrán áramellátás 80 százaléka károsodott az orosz támadások következtében. Jelenleg készenléti helyzet van a magyar-ukrán határnál, a honvédek fel tudnak sorakozni, ha kell, de erre most nincs szükség. Magyarország rakétavédelmi képességei nem vethetők össze a világ nagyhatalmaiéval, de a közvetlen határvédelemre készen állnak a katonák, és a készültség fokozható. A kormány tíz éve dolgozik azon, hogy gyorsítsa a haderőfejlesztést, tovább már nincs hova gyorsítani. 

A háborúért csak Oroszország a felelős

Gulyás szerint, viszont az ukrán elnök nem nyilvánult meg felelősségteljesen akkor, amikor rögtön Oroszországot tette felelőssé a Lengyelországban becsapódott rakéta miatt. Felmerült, hogy Novák Katalin köztársasági elnök, illetve Szalai-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (a magyar hadsereg két parancsnoka) lemondja izraeli útját, de mivel nem eszkalálódott tovább a helyzet, ezért a miniszterelnök engedélyezte az utazást. 

Vannak tervek arra nézve, hogy Ukrajnába látogasson magyar delegáció, de biztonsági okokra hivatkozva ennek részleteiről nem árult el információkat a miniszter. (Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő viszont elmondta, hogy a háború kitörése óta 284 ezer ukrán menekült jött Magyarországra, de várható, hogy a számuk az elmúlt hetekéhez képest emelkedni fog.)

Palkovics László technológiai és ipari miniszter váratlan lemondásával kapcsolatban azt mondta, azért vártak öt napot a bejelentéssel, mert egyszerre akarták tájékoztatni a közvéleményt erről a fejleményről, valamint az új miniszter személyéről, illetve az új, energiaügyi minisztérium hatáskörein is dolgoztak. A tárca azokat a feladatköröket veszi át, amiket nem kötelező független hatóságnál tartani. 

Gulyás Gergely tájékoztatása szerint nem tartanak attól, hogy a közelmúltban bevezetett új ársapkák miatt ne lenne elegendő burgonya és tojás. Az egyéves üzemanyagárstoppal kapcsolatban azt mondta, a családok számára akartak segítséget nyújtani, és komoly sikert értek el, mert ők tankolhatnak Európában a legolcsóbban. Tisztában vannak vele, hogy ezt az intézkedést nehéz lesz kivezetni, de a céges autók esetében már megcsinálták. 

Az EU-val történő tárgyalásokkal kapcsolatban a miniszter úgy vélte, jó eséllyel heteken belül megszületik a megállapodás az Európai Unióval az uniós forrásokról. Gulyás elismételte a szokásos kormányzati frázist: ez a pénz nem adomány, hanem jár nekünk. Szerinte a megígért összeg száz százalékát megkaphatjuk, ellenkező esetben jogellenesen járnának el Magyarországgal szemben.

A kormányinfón elhangzott még: folynak egyeztetések a 25-30 éves, gyermeket vállaló nők szja-mentességéről, ennek lehetséges bevezetése a költségvetéstől függ. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk