Zelenszkij az orosz terror terjedéséről beszél, Szalay-Bobrovniczky szerint a NATO nyugalomra int

  • narancs.hu
  • 2022. november 15.

Külpol

Oroszország szándékos provokációt emleget, a lengyel elnök a NATO főtitkárával konzultált. Fokozódik a feszültség a lengyelországi területet ért, két halálos áldozattal járó rakétabecsapódás után.

Mint arról a Narancs.hu is beszámolt a kedd esti órákban, két ember meghalt Lengyelországban, amikor az ukrán határhoz közeli Przewodów városban rakéta csapódott egy gabonaszárítóba. Az Ukrajna ellen indított február 24-i orosz támadás óta első ízben fordult elő, hogy egy NATO-tagállam területén csapódtak be rakéták. A történtekre reagálva rendkívüli tanácskozást hívott össze Andrzej Duda lengyel elnök és Mateusz Morawiecki kormányfő. Itthon a Védelmi Tanács ülésezett Orbán Viktor vezetésével. A testület a rakétabecsapódás mellett azt is értékelte, hogy a nap folyamán leállt a Barátság kőolajvezeték. Kedden éjjel fél 11 után az alábbi hírek jelentek meg a legfrissebb fejleményekkel kapcsolatban.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az rtl.hu tudósítása szerint azt mondta: „Ma bekövetkezett az, amire már régóta figyelmeztettünk. A terror nem korlátozódik államhatárainkra. Orosz rakéták csapódtak be Lengyelországba, baráti országunk területére. Hányszor mondta már Ukrajna, hogy a terrorista állam nem korlátozódik az országunkra?” Zelenszkij úgy fogalmazott, a NATO területét rakétákkal támadni orosz rakétatámadás a kollektív biztonság ellen.

A lengyel elnök arról konzultált a NATO főtitkárával, hogy életbe léptethetik-e a védelmi szövetség 4. cikkét. Ez kimondja: „A Felek tanácskozni fognak egymással, valahányszor bármelyikük véleménye szerint a Felek egyikének területi épségét, politikai függetlenségét vagy biztonságát veszély fenyegeti.” Erről a Telex adott hírt. Lengyelország az eset után növelte a hadsereg készültségi szintjét. Jens Stoltenbeerg NATO-főtitkár a Twitteren úgy fogalmazott, figyelemmel kísérik a fejleményeket.

Eközben az orosz védelmi minisztérium szándékos provokációról beszél. Egyetlen célpontot sem támadtak a lengyel-ukrán határ mentén orosz rakéták - közölték a hvg.hu cikke szerint.

Itthon Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Védelmi Tanács ülése után úgy nyilatkozott, egyelőre pontosan nem tudni, hogy mi történt, de minden NATO-tagállam nyugalomra inti állampolgárait. A Magyar Honvédség készen áll, hogy azonnal reagáljon, ha szükséges, mondta az állami tévében a miniszter.

Késő este több hazai és nemzetközi sajtóorgánumban arról jelentek meg cikkek, nem valószínű, hogy Oroszország szándékosan lőhette rakétákkal Lengyelországot. Sokkal inkább az történhetett, hogy eltévedtek az ukrán célpontokra kilőtt rakéták, de az sem kizárt, hogy az ukrán légvédelem rakétái térhettek le a pályájukról. Az viszont tény, hogy az oroszok szerdán intenzíven támadták az ukrán városokat. Kijevet légitámadás érte a nap folyamán, a belvároban is történt becsapódás.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.