Egyre valószínűbb, hogy ukrán légvédelmi rakéta csapódott be Lengyelországban

  • narancs.hu
  • 2022. november 16.

Külpol

A lengyel elnök és a NATO-főtitkár is erről beszélt, Ukrajna részt akar venni a vizsgálatban. 

Nincs jele annak, hogy az ukrán határhoz közeli lengyelországi Przewodów-ban becsapódott rakéta szándékos támadás lett volna Lenygelország ellen – közölte Andrzej Duda lengyel elnök szerdán. 

Mint arról beszámoltunk, kedden két ember meghalt Lengyelországban, amikor az ukrán határhoz közeli Przewodów városban rakéta csapódott egy gabonaszárítóba. Bár elsőre mindenki azt hitte, hogy orosz rakétákról volt szó, a világ vezetői óvatosan fogalmaztak, szerdán pedig Joe Biden amerikai elnök arról beszélt, hogy nem valószínű, hogy Oroszországból indult a rakéta. Amerikai információk szerint a Lengyelországban becsapódott rakétát az ukrán erők lőhették ki egy beérkező, az ukrán elektromos infrastruktúrát tönkretenni célzó orosz rakétára. 

Duda szerdán sajtótájékoztatóján a BBC beszámolója szerint ezt erősítette meg, amikor azt mondta, nagyon valószínű, hogy egy szerencsétlen balesetről van szó, és hogy az ukrán légvédelmi erők lőtték ki az orosz rakétákkal szembeni védelem részeként. 

Szerdán sajtótájékoztatót tartott a témában Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is, aki szintén azt erősítette meg, hogy a rakéta nem szándékosan csapódott be Lengyelországban. 

"Nincs jele annak, hogy Oroszország támadó katonai akcióra készülne a NATO ellen"

– közölte Stoltenberg, hozzátéve, hogy a vizsgálat még tart, és azért meg kell várni az eredményét. Ő is arról beszélt, hogy az ukrán légvédelem lőtte ki a rakétát, de hozzátette, hogy így is Oroszország a felelős érte, amely jogtalan háborút folytat Ukrajna ellen. Stoltenberg kérdésre hangsúlyozta, hogy a rakétabecsapódás nem Ukrajna hibája volt, hanem annak közvetlen következménye, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. 

Arról, hogy a rakéta becsapódása a NATO védelmének kudarcát mutatja-e, Stoltenberg azt mondta, a rakétabecsapódásnak nem volt támadó jellege, és ez magyarázza azt, ami történt. 

Stoltenberg közölte, a NATO-szövetségesek erős támogatásukat és mély részvétüket fejezték ki Lengyelországnak, a helyzetet pedig folyamatosan értékelik. 

A NATO-főtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy kedden komoly légitámadást folytatott Oroszország Ukrajjna ellen, és azt is mondta, üdvözli, hogy egyre több szövetséges szállít légvédelmi rendszerekt Ukrajnának, ezt ösztönzik is. 

Szólt arról is, hogy Kínának is el kellene ítélnie az ukrajnai inváziót, majd a háború kimenetelét illetően azt mondta, előbb-utóbb a tárgyalóasztalnál ér majd véget, de ez szoros kapcsolatban van azzal, hogy Ukrajna milyen teljesítményt nyújt a harcmezőn függetlensége védelmében. A NATO által Kijevnek adott támogatás szerinte maximalizálja a békés tárgyalásos megoldás lehetőségét. 

Közben Ukrajna is jelezte, hogy részt kíván venni a lengyelországi rakétabecsapódás kivizsgálásában: Olekszij Danilov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára a Twitteren arról írt, hogy közösen kívánják kivizsgálni az incidenst, hogy Ukrajna hozzáférést kér a robbanás helyszínéhez és kész arra, hogy átadja azokat a bizonyítékokat, amelyek arra utalnak, hogy orosz rakétáról van szó, és várja azokat amelyek alapján a többiek arra jutottak, hogy ukrán légvédelmi rakétáról. 

(Borítépünkön: Helyszínelő rendőrök Przewodów határában 2022. november 16-án.)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk