Egészségügyi törvényjavaslat: jönnek a "városi" és "vármegyei" kórházak

  • narancs.hu
  • 2022. november 16.

Belpol

A kormány által benyújtott javaslat különféle kórházkategóriákat határoz meg, és idővel a mentőknek kell átvennie a háziorvosi ügyeleteket. 

Mint arról már írtunk, kedden késő este a kormány benyújtott egy törvényjavaslatot az egészségüggyel kapcsolatban, ebben rendelkeznek arról, hogy a köznyelvben csak "elfekvőnek" nevezett ápolási osztályokat akórházak helyett a szociális ellátórendszer veszi majd át. A benyújtott törvényjavaslat azonban az egészségüggyel kapcsolatban is több rendelkezést tartalmaz, amelyek részben már korábban megjelentek a sajtóban is.

A hvg.hu összefoglalója szerint a javaslat úgy alakítja át a rendszert, hogy a megyei kórházakban lesz sürgősségi ellátás, a városikban pedig legfeljebb szakellátás.

A betegek szempontjából talán a legfontosabb, hogy a tervezett változtatások a sürgősségi- és a szakellátást is alapjaiban érintik, bár az, hogy pontosan melyik kórháznak mi lesz a feladata, még nem tudni, a miniszter ugyanis rendeletben állapítja majd meg a részleteket. A javaslat szerint viszont

  • a Városi kórháznak 0-24 órában alkalmasnak kell lennie a betegfogadásra, és legalább kettő, a miniszter által rendeletben meghatározott szakmában nyújt fekvőbeteg-szakellátást;
  • a Vármegyei kórház 0-24 órában biztosít sürgősségi ellátást és legalább öt, a miniszter által rendeletben meghatározott szakmában nyújt fekvőbeteg-szakellátást.
  • Azt, hogy Budapesten mi lesz, egyelőre nem tudni.

Az ügyeleti ellátást is alapjaiban írná át a törvényjavaslat, de nem egészen úgy, ahogy a kiszivárgott hírek szerint eddig sejteni lehetett: 

  • Budapesten továbbra is az önkormányzatoknak kell gondoskodni a háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyeletről;
  • a fővároson kívül viszont a mentőszolgálat feladata lesz az egészségügyi alapellátáshoz kapcsolódó háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyeleti ellátás biztosítása, de az OMSZ eleinte csak ott látja el az ügyeleti ellátást, ahol a települési önkormányzat nem kötött egészségügyi szolgálatóval megállapodást. 2023 július elsejétől már a fenti megállapodás híján is ellátja majd az ügyeleti teendőket a mentőszolgálat, ha más nem tudja ellátni, végül pedig 2024 január elsejétől akkor is az OMSZ felel majd az ügyeletért, ha a településeknek volt más szolgáltatóval megállapodásuk, mivel ezek hatályukat vesztik.

A szakemberhiányt az átvezényléssel akarja orvosolni a kormányzat, a terv szerint minden megyében kijelölnek egy vezető intézményt, amely ellátja az irányítási feladatokat, és dönt például a dolgozók átvezényléséről is a teljes megyén belül, annyi kikötéssel, hogy a munkahely és a lakóhely között az oda- és visszautazás ideje tömegközlekedéssel elérheti akár a napi 3 órát, 10 éven aluli gyereket nevelő dolgozónál a 2 órát, illetve "aránytalan sérelemmel nem járhat".

A törvényjavaslat másik fontos, dolgozókat érintő eleme, hogy a munka értékelése alapján akár 20 százalékkal csökkenthető a fizetésük, bár az is igaz, hogy a jól dolgozók illetménye akár 40 százalékkal is növelhető.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) a lapnak azt mondta, hogy nem kívánják kiegészíteni keddi közleményüket, amely szerint nem támogatják az egészségügyi törvénytervezetet, mert az általuk ismert formában "veszélyezteti az ellátásbiztonságot". 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk