Political Capital: Hat a kormány szankcióellenes kampánya

  • narancs.hu
  • 2022. november 16.

Belpol

A Fidesz-szavazók fele úgy tudja, Magyarország nem szavazta meg az Oroszországot sújtó szankciókat.

A Fidesz-szavazók körében 50 százalék, a Mi Hazánk szavazóinak körében 36 százalék, a többi ellenzéki párt alkotta csoportban pedig 23 százalék nincs tisztában a ténnyel, hogy a kormány megszavazta az uniós szankciókat – derül ki a Political Capital legújabb felméréséből.

A kutatóintézet a következő napokban hat részletben teszi közzé honlapján, blogján és a Facebook-oldalán a kutatásának eredményét arról, hogyan vélekednek az emberek a kormány nemzeti konzultációját beharangozó kampányról. 

Ez a kampány erősen hat a társadalomra: a megkérdezettek többsége készpénznek veszi, hogy az Oroszország elleni szankciók az európaiakat jobban sújtják, mint az oroszokat, a földgáz világpiaci árárnak emelkedését is többen a szankciók számlájára írják, pedig azok a gázra nem vonatkoznak. Az áremelkedés lehetséges okai között kevésbé tartják valószínűnek, hogy Oroszország csökkentette az Európába irányuló gázszállítást. 

Azt, hogy az élelmiszerárak emelkedését is elsősorban a szankciók okoznák, a válaszadóknak csak a harmada fogadja el igaznak. 

 

A Political Capital az ügyben is kérdezte az embereket, ki a felelős szerintük a háborúért

 

A legtöbben Oroszországot, az Egyesült Államokat, Ukrajnát, az Európai Uniót és a NATO-t teszik felelőssé, de pártpreferenciák alapján változó, hogy melyiket milyen mértékben. 

A kormányoldal hívei és kritikusai nem ugyanazt a mozit nézik – fogalmaz a kutatóintézet közleménye. A kormánypártiak első helyen az Egyesült Államokat tartják felelősnek a háború kirobbanásáért, második helyen Ukrajnát, és csak harmadik helyen Oroszországot. Aztán az Európai Unió következik a sorban, és végül a NATO jön.

Az ellenzéki szavazók – a Mi Hazánk táborát ettől külön kezelte az intézet – körében toronymagasan Oroszország vezet, ami a fegyveres konfliktus kirobbantásával kapcsolatos felelősséget illeti.

Az összes megkérdezett körében is Oroszország felelőssége vetődik fel első helyen.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk