Lázár műemléki védettség alá helyezte a XII. kerületi Turul-szobrot

  • narancs.hu
  • 2024. október 22.

Belpol

Kovács Gergely polgármester még a kampányban azt ígérte, elbontja a szobrot. 

Lázár János építési és közlekedési miniszter elrendelte a XII. kerületi Turul-szobor műemléki védelem alá helyezését – közölte a miniszter hétfő este a Facebook-oldalán. Indoklása szerint az emlékmű „szinte avatása óta politikai viták kereszttüzében áll”, ez pedig nem lehet arra ok, hogy „egy nemzeti jelképet és egy művéseti akotást pusztulásra ítéljenek”.

Mint ismert, Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) polgármestere még a kampányban azt ígérte, hogy elbontja a szobrot. A megválasztása után azt mondta, nem az első intézkedései között lesz, mert nem akarja a polgármesterségét azzal kezdeni, hogy utcai harcot vívnak Toroczkai Lászlóékkal. A szobor egyébként azért okoz már régóta feszültséget, mert sokaknak a második világháborús nyilasterrort, amíg másoknak a nemzeti értékeket testesíti meg. 

„Ez csak valami tévedés lehet, bizonyára a MÁV-ot akarta műemlékké nyilvánítani a miniszter úr. Most hirdethetjük meg a »Lázár János találkozása a műemlékvédelemmel« című szoborpályázatot. A kerületben egyébként sok olyan építészeti érték van, amik valóban érdemesek lennének a műemléki védettségre, mint például az egykori Tündérhegyi Pszichiátria épülete, de érdekes módon a NER-közeli vállalkozók ezt ehelyett pár napja épp bontani kezdték” – reagálta Kovács Gergely Lázár János bejelentésére. 

 

 

 

 

 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk