Lehet-e ellenzéki főpolgármestere Budapestnek?

  • Szalai Anna
  • 2018. november 8.

Belpol

Nagy főpolgármester-jelölti körkép önjelöltekkel, sok kérdőjelekkel és egymást kioltó érdekekkel.

A főpolgármesteri poszt a kormány elmúlt években végrehajtott látványos leépítő és politikai kicsinyítő akciói ellenére sem kiüresedett pozíció. Egy milliós világváros első emberének lenne a módja a tiltakozásra, felszólalhatna a város érdekében, tájékoztathatná a város lakóit a készülő kormányzati lépésekről.

Tarlós István nem hagyja magát

Tarlós István

Fotó: MTI

 

Jogait és hatásköreit kihasználva, a nyilvánosságot bevonva ellenállhatna, lassíthatná a kormányzati gépezetet és akár élére állhatna egy lázadásnak. A Tarlós által is sűrűn emlegetett nagy legitimációval bíró főpolgármesteri pozíció erre mind lehetőséget ad. Ritkán még Tarlós is él ezzel.

Karácsony Gergely

Karácsony Gergely

 



Már a Fidesz is rájött, hogy soha nem tudja teljesen kikapcsolni Budapestet. Ezért mentek bele a közvetlen főpolgármester-választás intézményének megtartásába. Nagyon bíznak Tarlós Istvánban, akinek jelölését már be is jelentették. S ezzel jelentős előnyre tettek szert, hiszen Tarlós meglévő pozíciójából kampányolhat.

Puzsér Róbert

Puzsér Róbert

Fotó: Sióréti Gábor



Az ellenzék mindeközben ugyanabban a folyóban tapicskol, mint 2014-ben. Belső viták szaggatják a pártokat, egyelőre nemhogy a közös jelöltről, de még arról sem sikerült megegyezni, hogy milyen módon válasszák ki Tarlós kihívóját. Holott alapvetően mindenki egyetért abban, hogy a párhuzamos indulások szétaprózzák a voksokat. Csak a közös út nem látszik.

Horváth Csaba

Horváth Csaba

Fotó: MTI/Illyés Tibor



A Magyar Narancs e heti számában sorra vette a lehetséges jelölteket és rákérdezett az ellenzéki pártokra, tudják-e már kit és milyen programmal küldenek majd a ringbe.

(Nyitókép: Buda és Pest Vincenzo Maria Coronelli metszetén, 1689. Forrás: Wikipédia)

A lap kapható a standokon, illetve előfizethető itt.

Magyar Narancs

A digitális Magyar Narancs digitális olvasójának a digitális olvasáshoz szükség lesz a DIMAG Reader letöltésére. A digitális példányok a következõ platformokon érhetõek el online, és offline is: Iphone/Ipad (iOS), Google Android, PC. Fizessen elõ egy évre, fél évre, negyed évre, egy hétre!

Figyelmébe ajánljuk