Már javában épül az új sportcsarnok a Népligetnél, de a látványterve majd csak valamikor az év második felében készül el

  • narancs.hu
  • 2020. június 15.

Belpol

A 78,7 milliárdos sportcsarnok több mint 20 000 szurkolót lesz képes befogadni, de multifunkcionális lesz, a sport mellett koncerteknek és népes rendezvényeknek ad majd helyt.

Hatalmas építkezés folyik a Népligeti buszállomás mögött, ott épül ugyanis az ígéret szerint még a Papp László Arénánál is jóval nagyobb, 18 ezres sportcsarnok, ami ha minden igaz a közös magyar–szlovák férfi kézilabda Európa-bajnokság egyik ígért helyszíne lesz. A 444.hu cikke szerint a földből kiemelkedő hatalmas betonpillérek és négy óriásdaru már most is látszódik, bár egyebet nem nagyon látni, mert az építkezést egy fekete, két méternél is magasabb lemezkerítéssel takarják végig a járda mentén.

A lap kíváncsi lett volna, hogy fog kinézni a 78,7 milliárd forintos sportcsarnok, amelyet igen csak szoros határidővel kell elkészíteni. Ám nem jártak sikerrel, a Budapest Fejlesztési Központ válaszából az derült ki, hogy bár az építkezés rohamtempóban zajlik, látványterv nincs, és nem is mostanában lesz, az csak az év második felére készül el. Ennek az az oka, hogy folyamatosan dolgoznak a terveken, és az folyamatában készül.

A BFK a 444.hu-nak úgy nyialtkozott: „A határidő tartása érdekében kiemelten fontos, hogy a kivitelezési munkálatok folyamatos haladjanak. A Fővállalkozó ezért – a megkötött szerződésnek megfelelően – már a kivitelezés kezdete óta, a modern, rövid határidőkkel dolgozó építőiparban gyakori, úgynevezett design&build konstrukcióban, azaz »gördülő tervezéssel« végzi a munkát. Ez az építkezés jelen fázisában azt jelenti, hogy a helyszíni kivitelezés előrehaladása mellett párhuzamosan zajlik a homlokzat külső jegyeinek, azaz a látványterv markáns, meghatározó elemének véglegesítése. A végleges terv és a hozzá tartozó látványtervek 2020 második fél évében kerülnek leszállításra, a végleges látványterveket ezt követően tesszük közzé.”

A sportcsarnokot 2021. november 15-ig kell befejezni. A munkát a Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market Zrt. végzi.

Az eredeti tervek szerint a már meglévő Papp László Aréna lett volna az Európa-bajnokság legnagyobb csarnoka, de a kormány úgy döntött, szükség van egy vadonatúj – több mint 20 000 szurkolót befogadni képes – multifunkcionális, a sport mellett koncerteknek és népes rendezvényeknek helyt adó csarnokra az Eb alkalmából.

Figyelmébe ajánljuk