Még keresik a mentőszolgálatnál, hogy ki a felelős Magyar Péter esetlapjának kiszivárogtatásáért

  • narancs.hu
  • 2024. május 28.

Belpol

Hetek óta vizsgálódnak, de eredményt még nem közöltek.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) általi adatkezelés szabályosságának ellenőrzése céljából vizsgálat folyik – közölte az OMSZ a 444.hu megkeresésére, miután a portál arról érdeklődött, hol tart az a belső vizsgálat, amit azt követően indítottak, hogy a Bors kormánypárti bulvárlap május elején lehozott két úgynevezett esetlapot.

Mint ismert, a bulvárlap „Magyar Péter öngyilkosságot hazudott – A Bors megszerezte az Országos Mentőszolgálat jegyzőkönyvét” címmel és alcímmel közölt cikkében ugyan kitakarták a személyes adatok nagy részét, ám több adat így is elolvasható maradt. Például az is, hogy 2023 februárjában történt az eset, a főváros XII. kerületében lévő Kútvölgyi út 44-be hívtak mentőt, ami akkor Magyar Péter és Varga Judit közös lakcíme volt, a beteg pedig egy Péter keresztnevű 41 éves férfi. A lap meg is nevezte Magyar Pétert, és többek között arról írt, hogy a férfi az eset idején „zavart, gyógyszermérgezett” volt.

A 444.hu megkeresésére az OMSZ korábban homályos választ adott arra a kérdésre, hogy hogyan kerülhettek napvilágra ezek a jegyzőkönyvek. Mint írták, „a dokumentáció a mentőellátást követően az EESZT rendszerébe kerül, ahol megfelelő jogosultság esetén a beteg, a törvényes képviselője, vagy másik, illetékes egészségügyi ellátó hozzáférhet”. A bulvárlap cikkében szereplő esetlapokat azonban nem a páciens EESZT-jéből, hanem a mentőszolgálattól kerültek ki. A mentőszolgálat akkor azt is közölte, „az Országos Mentőszolgálat általi adatkezelés jelen esetre vonatkozó teljes szabályosságát vizsgálat keretében ellenőrizzük”.

A portál most, három héttel később többek között arra lett volna kíváncsi, hogy ez a vizsgálat elkezdődött-e, ha igen, mikor, és ha esetleg már véget is ért, milyen eredményre jutott, kinek a felelősségét állapította meg, milyen következményei lettek a vizsgálat megállapításainak. A lap arra is rákérdezett, hogy ha még nem ért véget a vizsgálat, akkor mikorra várható annak lezárása, illetve hogy kik folytatják le a vizsgálatot. Kérdéseikre azonban az OMSZ csak annyit közölt:

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) általi adatkezelés szabályosságának ellenőrzése céljából vizsgálat folyik.

A lap emlékeztetett, az ügyben felmerült az is, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) indítson vizsgálatot. Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke viszont azt mondta, hogy nem a NAIH, hanem a nyomozóhatóság kompetenciája eldönteni, történt-e bűncselekmény a dokumentum kiszivárgásával kapcsolatban. A hivatal ezért nem indít hivatalból vizsgálatot, hanem megvárja, mire jut az Országos Mentőszolgálat belső vizsgálatával.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk