Závecz: A Fidesz szavazóinak kétharmada inkább előnyösnek tartja az EU-tagságot

  • narancs.hu
  • 2024. május 28.

Belpol

A friss felmérés szerint viszont a falvakban népszerűbb az unió, mint a fővárosban.

A magyarok 77 százaléka tartja összességében előnyösnek az ország EU-tagságát, legnagyobb részük szerint elsősorban az uniós források miatt hasznos ez – derül ki a Závecz Research RTL számára készített reprezentatív felméréséből.

A kutatás megállapította, hogy a magyar szavazók számára a szabad utazás és a munkavállalás lehetősége a legvonzóbb az EU-ban az érkező források mellett.

A legtöbb magyarnak a bevándorlók Magyarországra „kényszerítése”, valamint „szuverenitásvédelmi ügyek” miatt van a legtöbb gondja az unióval, a legkevésbé pedig a budapestiek értékelik az EU-tagságot. A felmérés alapján még a falvakban is népszerűbb az unió, mint a fővárosban, ugyanakkor a községekben élők aggódnak leginkább a bevándorlók miatt, annak ellenére, hogy a szabad munkavállalást is ők értékelik leginkább.

A megkérdezettek 71 százaléka szerint az uniós anyagi támogatások miatt éri meg leginkább az EU tagjának lenni. Ám ha nettó befizetők lennénk – vagyis Magyarország több pénzt fizetne az EU-ba, mint amit kap onnan – ez az arány 45 százalékra apadna. A magyarok 41 százaléka szerint ebben az esetben már nem érné meg az uniós tagság, míg a megkérdezettek 14 százaléka nem tudott vagy akart válaszolni erre a kérdésre. A magyarok szemében fontos előnye még az uniós tagságnak a szabad utazás (65 százalék), a szabad munkavállalás (64 százalék), a tanulási lehetőségek (52 százalék), valamint a szabad kereskedelem (51 százalék).

A Závecz Research életkor és pártpreferencia alapján is felmérte a magyarok unióhoz fűződő viszonyát:

legkisebb arányban a Fidesz-KDNP szavazói (64 százalék) tartják inkább előnyösnek az EU-tagságot, 31 százalékuk pedig inkább hátrányosnak tartja.

A DK-MSZP-Párbeszéd szavazóinak 91 százaléka szerint inkább előnyös a tagság, a Tisza Párt szavazóinál pedig ez az arány 88 százalék. A többi ellenzéki párt és a pártnélküliek körében egyaránt 77 százalékon áll a tagságot inkább előnyösnek megítélők aránya. A kutatásból az is kiderül, hogy minél fiatalabb egy szavazó, annál nagyobb az esélye, hogy hasznosnak látja az EU-tagságot: a 18–39 éves korosztályban 82 százalék a támogatók aránya, a 40–59 évesek között 75 százalék, míg a hatvan év felettiek körében 71 százalék.

A megkérdezettek mindössze két százalék válaszolta azt, hogy az EU-tagságnak nincs hátránya. 57 százalék úgy véli, hogy Brüsszel migránsok befogadására akarja kényszeríteni az országot, 51 százalék pedig azt tartja hátránynak, hogy beleszólnak hazánk belügyeibe. Az uniós bürokráciát mindössze 38 százalék tartja hátránynak.

Az adatfelvétel 2024. május 2–10 között zajlott 1000 fő megkérdezésével, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik. A közvélemény-kutatás során kapott adatok nál1000 fős mintánál plusz-mínusz 3,2 százalék a hibahatár.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Arcok a sodrásból

Olaszország ezt a filmet nevezte az Oscar-megmérettetésre, miután a tavalyi Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb rendezésnek járó Ezüst Oroszlán díjjal jutalmazták.

Semmi sem magánügy

A Reggeli a Tiffanynál (máshol: Álom luxuskivitelben) és a Hidegvérrel ünnepelt szerzője élete utolsó évtizedeiben mesterművén dolgozott. A soha el nem készült, Answered Prayers című mű nyomán Capote és az ihletet adó nők a New York-i elit kulisszái mögé viszik a sorozat nézőit.

Superman vakáción

Napernyők, fürdőzők, rekkenő nyári hőség, és közben Superman repül át a medence fö­lött. A háttérben a moszkvai Vörös téren álló Boldog Vazul-székesegyház. Azt gondoljuk, Photoshop, de tévedünk.

Az oltárterítő

Az idei tavasz egyik irodalmi érdekessége a korábban drámaíróként ismert iker szerzőpáros, Kovács Dominik és Kovács Viktor (Mintapinty, Bérnász, Milf) első regényének megjelenése volt.

Bábosok köztársasága

Van egy színházi fesztiválunk, amely mintha nem is a 2020-as évek Magyarországán létezne. Nem övezik botrányok, békében megférnek egymás mellett a bábszínházi hagyományhoz ragaszkodók és a formabontók, a kőszínházak és a függetlenek.

Szkülla és Kharübdisz

  • Vásárhelyi Júlia

A két éve Olaszországot irányító Giorgia Meloni nemzetközi megítélése egészen a közelmúltig magasan szárnyalt. Eközben otthon egyre több, az orbáni modellt megvalósító intézkedést hoz, s az Európai Unióval sem olyan felhőtlen már a viszonya, mint korábban.

Éruv

2024 tavaszán Pesten körbeért az éruv. Hála egy, a rabbinátus által rendszeresen ellenőrzött, diszkréten a közművek mellé telepített, semmilyen más funkciót nem szolgáló, több tíz kilométeres, körben futó városi damilnak, a pesti ortodox zsidók immár eltolhatják szombaton a gyerekkocsijukat a Népligetig. Betartva a parancsolatait, kemény közösségi alkotómunkával kicselezték saját, szigorú Úristenüket, hogy élhetőbb legyen a szombat.

Könyv helyett karikatúra

Etikai eljárást kezdeményezett Gyurcsány Ferenc pártelnök Leel-Őssy Gábor volt gyulai választókerületi elnök, DK-tag ellen, és a kizárását javasolja. A súlyos választási vereség után Leel-Őssy lemondásra szólította fel Gyurcsányt.

 

„Magasabb szintre kapcsolták a vegzatúrát”

Vizsgálatot kezdett a Transparency International Magyarországnál (TI) és az Átlátszó portálnál a Szuverenitásvédelmi Hivatal. Az indoklás szerint mindkettő külföldről finanszírozott szervezet, és a választói akarat befolyásolása a céljuk. Miért pont ők, mire számíthatnak, és mire készüljön a többi szervezet?

 

A borsodi hadi csíny

„Büszkeségre okot adó diadalaink is voltak. Ilyen például Miskolc, abban a városban ugyanis nekünk nyerni egy hadikos hadi csíny, majdnem olyan nehéz bevenni, mint Berlint” – fogalmazott Orbán Viktor a választások után.