Závecz: A Fidesz szavazóinak kétharmada inkább előnyösnek tartja az EU-tagságot

  • narancs.hu
  • 2024. május 28.

Belpol

A friss felmérés szerint viszont a falvakban népszerűbb az unió, mint a fővárosban.

A magyarok 77 százaléka tartja összességében előnyösnek az ország EU-tagságát, legnagyobb részük szerint elsősorban az uniós források miatt hasznos ez – derül ki a Závecz Research RTL számára készített reprezentatív felméréséből.

A kutatás megállapította, hogy a magyar szavazók számára a szabad utazás és a munkavállalás lehetősége a legvonzóbb az EU-ban az érkező források mellett.

A legtöbb magyarnak a bevándorlók Magyarországra „kényszerítése”, valamint „szuverenitásvédelmi ügyek” miatt van a legtöbb gondja az unióval, a legkevésbé pedig a budapestiek értékelik az EU-tagságot. A felmérés alapján még a falvakban is népszerűbb az unió, mint a fővárosban, ugyanakkor a községekben élők aggódnak leginkább a bevándorlók miatt, annak ellenére, hogy a szabad munkavállalást is ők értékelik leginkább.

A megkérdezettek 71 százaléka szerint az uniós anyagi támogatások miatt éri meg leginkább az EU tagjának lenni. Ám ha nettó befizetők lennénk – vagyis Magyarország több pénzt fizetne az EU-ba, mint amit kap onnan – ez az arány 45 százalékra apadna. A magyarok 41 százaléka szerint ebben az esetben már nem érné meg az uniós tagság, míg a megkérdezettek 14 százaléka nem tudott vagy akart válaszolni erre a kérdésre. A magyarok szemében fontos előnye még az uniós tagságnak a szabad utazás (65 százalék), a szabad munkavállalás (64 százalék), a tanulási lehetőségek (52 százalék), valamint a szabad kereskedelem (51 százalék).

A Závecz Research életkor és pártpreferencia alapján is felmérte a magyarok unióhoz fűződő viszonyát:

legkisebb arányban a Fidesz-KDNP szavazói (64 százalék) tartják inkább előnyösnek az EU-tagságot, 31 százalékuk pedig inkább hátrányosnak tartja.

A DK-MSZP-Párbeszéd szavazóinak 91 százaléka szerint inkább előnyös a tagság, a Tisza Párt szavazóinál pedig ez az arány 88 százalék. A többi ellenzéki párt és a pártnélküliek körében egyaránt 77 százalékon áll a tagságot inkább előnyösnek megítélők aránya. A kutatásból az is kiderül, hogy minél fiatalabb egy szavazó, annál nagyobb az esélye, hogy hasznosnak látja az EU-tagságot: a 18–39 éves korosztályban 82 százalék a támogatók aránya, a 40–59 évesek között 75 százalék, míg a hatvan év felettiek körében 71 százalék.

A megkérdezettek mindössze két százalék válaszolta azt, hogy az EU-tagságnak nincs hátránya. 57 százalék úgy véli, hogy Brüsszel migránsok befogadására akarja kényszeríteni az országot, 51 százalék pedig azt tartja hátránynak, hogy beleszólnak hazánk belügyeibe. Az uniós bürokráciát mindössze 38 százalék tartja hátránynak.

Az adatfelvétel 2024. május 2–10 között zajlott 1000 fő megkérdezésével, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik. A közvélemény-kutatás során kapott adatok nál1000 fős mintánál plusz-mínusz 3,2 százalék a hibahatár.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk