Mészáros Lőrincé az eszéki focicsapat, és új stadiont is építhet

  • Magyar Krisztián
  • 2016. január 19.

Belpol

Az eszéki városi tanács kedd délelőtti ülésén eldőlt, hogy alig 100 ezer kunáért Mészáros Lőrincé az eszéki focicsapatot működtető társaság 46,6 százaléka. A felcsúti milliárdos segítene a stadion felújításában, vagy akár egy új építésében is.

Novemberben még az a hír terjedt el a hazai sajtóban, hogy a felcsúti Puskás Akadémia szeretne részesedést vásárolni egy horvát focicsapatban. Az információ nem volt teljesen alaptalan, hiszen – saját weboldalán és egy regionális lapban – ekkor jelentette meg nyilvánosan az eszéki önkormányzat, hogy megválna a horvát élvonal utolsó előtti helyén álló focicsapatban meglévő 46,6 százalékos részesedésétől. A vevők nem nagyon kapkodtak a lehetőség után, így november 27-én a város meghosszabbította az ajánlattételi határidőt, amelynek végén nem a felcsúti akadémiától, hanem karácsony előtt Mészáros Lőrinctől, pontosabban a többmilliárdos éves bevételt termelő építőipari cégétől, a Mészáros és Mészáros Kft.-től érkezett az egyetlen érvényes ajánlat. A kiírásban nem szerepelt minimálár, így a felcsúti polgármester 100 ezer kunát ajánlott, amely alig több mint 4 millió forint. Az árat és a későbbi szerződéskötéshez szükséges dokumentációkat az eszéki önkormányzat egy külön erre a célra létrehozott bizottsága december 29-én elfogadta, majd ma délelőtt – egy kisebb vita után – az eszéki városi tanács megszavazta, hogy Mészáros Lőrinc viheti a 46,6 százalékot, illetve azt a temérdek adósságot, amelyet a klub az utóbbi időszakban felhalmozott. Orbán Viktor felcsúti bizalmasa és egy eszéki üzlettárs, Ivan Meštrović – a szerződés nyolc napon belüli aláírását követően már hivatalosan is – az NK Osijek több mint 90 százalékát tudhatja magáénak, ha az eszéki vízművek, a csődeljárás alatt álló városi bank és egy városi cég részesedése is átkerül az új befektetőkhöz; a maradék, nagyjából 10 százaléknyi részvény magánszemélyek tulajdonában van. A Mészáros által felajánlott 100 ezer kunát – a portálunk birtokába került dokumentumok szerint – december 23-án Meštrović személyesen vitte be az egyik eszéki bankfiókba, onnan utalták át a készpénzt az önkormányzat számlájára.

Mészáros, az „alvilági üzletember”?

Az eszéki városházán tartott ülésen a helyszínen néztük végig, ahogyan a horvát város képviselői hozzájárulnak a tulajdonoscseréhez, hiszen abban reménykednek, hogy egyenesbe jön a játékosoknak, az alkalmazottaknak és a beszállítóknak milliókkal (kunában) tartozó klub helyzete. Az ülésen némi vita támadt akkor, amikor Jaroslav Pecnik, a baloldali ellenzék képviselője kijelentette, hogy szerinte Mészáros Lőrinc „alvilági üzletember”, a magyar miniszterelnök bizalmasa, és ennek fényében elővigyázatosnak kell lenni a tulajdonosváltáskor. A helyi politikust több városatya is igyekezett helyre tenni, nagyjából azzal az indokkal: örüljenek annak, hogy egyáltalán jelentkezett valaki a csőd szélén tengődő klub megmentésére. Ivan Vrkić polgármester magyarul mondta Mészáros Lőrincnek címezve, hogy „köszönöm szépen”. Úgy tűnt, a városvezető nagyon hálás Orbán bizalmasának, de elmondása szerint még nem találkozott vele. A döntés után váltottunk néhány szót a polgármesterrel, nekünk is azt mondta, hogy nem ismeri Mészárost, még nem beszélt vele, de azt azért bejelentette: tudomása szerint a felcsúti polgármester 2-3 napon belül Eszékre látogat. Ivan Vrkićtől azt is próbáltuk megtudni, hogy miként került képbe Mészáros Lőrinc a horvát csapatnál, de a polgármester azt állította: fogalma sincs, az ajánlattételi felhívás nyilvános volt, nem tudja, ki hívhatta fel a figyelmét a magyar milliárdosnak az eszéki lehetőségre.

Az eszéki stadion

Az eszéki stadion

 

Az ülésen többször is elhangzott, hogy a klub átadása Mészárosnak nem a legjobb megoldás, de nincs más választásuk, hiszen ha nincs az új befektető, akkor nem is csődeljárás, hanem azonnali megszűnés fenyegeti a sportegyesületet. Úgy tudjuk, már az augusztusi béreket is abból az egymillió kunából fedezték november végén-december elején, amelyet Mészáros Lőrinc adott kölcsön a klubnak. Ahhoz, hogy az NK Osijek mérlegét legalább a nullára hozzák, ennél jóval több kell, hiszen a közeljövőben több millió kunát kell befektetnie Orbán bizalmasának és üzlettársának, valamint Ivan Meštrovićnak, akinek nem ismeretlen a magyarországi terep, hiszen tulajdonostárs abban a City Mailben, amely idén egyedüliként kapott arra engedélyt, hogy a Magyar Posta mellett beszálljon a kis küldemények piacára. A jelenlegi 7 millió kunás adósságállományon kívül 2017-ben még 18 millió kunát is ki kell csengetnie a klubnak (mindösszesen tehát 1 milliárd forint körüli összeget), hogy rendezzék a hátralékokat.

Csányi bankja is igazolja Mészárost

Helyi forrásainktól megszereztük azokat a dokumentumokat is, amelyekben Mészáros Lőrinc vázolja azokat a terveket, ami miatt érdemes benne és az üzlettársában megbízni. Ebben a csomagban szerepel egy banki igazolás is, amelyet az OTP bicskei fiókjában állítottak ki tavaly december 22-én. Ezzel a papírral a – Csányi Sándor MLSZ-elnök érdekeltségébe tartozó – bank igazolja: a Mészáros és Mészáros Kft. bankszámláján rendelkezésre áll minimum 2 millió eurónak megfelelő forint ahhoz, hogy finanszírozzák a felmerülő költségeket, és biztosítsák az eszéki csapat működését. A korábbi hírek arról szóltak, hogy a 2 millió eurót letétbe kellett helyeznie Mészárosnak, de „csak” igazolnia kellett, hogy van a számláján cirka 620 millió forint, amit az NK Osijekre gyorsan rá tudna fordítani.

Az OTP Bank igazolása a 2 millió euró meglétéről

Az OTP Bank igazolása a 2 millió euró meglétéről

 

A Mészáros Lőrinc kézjegyével aláírt tervezet szerint az eszéki focicsapat mérlegének kiegyenlítését követően gőzerővel elkezdenének dolgozni azon, hogy megerősödjön a klub. Az új tulajdonosok szeretnének az elkövetkezendő években olyan jó helyezést elérni a nemzeti bajnokságban, hogy kijussanak az európai kupaporondra, és olyan játékosokat akarnak igazolni és kinevelni, amelyek a nemzeti válogatott hasznára is válhatnak. Hogy gyorsabb legyen a fejlődés, új szponzorokat szereznek majd nemcsak Horvátországból, hanem akár külföldről is. A felcsúti polgármester külön kiemeli, hogy ő bizony nem kispályás, ha a labdarúgásról van szó, hiszen ő vezeti azt a Puskás Ferenc Alapítványt, amelynek alapítója Orbán Viktor miniszterelnök, és ez az alapítvány működteti a felcsúti akadémiát és a nemzeti bajnokságunkban szereplő focicsapatot is. A horvát nyelvre lefordított tervezetben Mészáros azt írja: „Külön szeretném kiemelni a mi büszkeségünket, a Pancho Arénát, amely egy multifunkcionális stadion, és amelyet 2014-ben adtunk át”. A miniszterelnök felcsúti háza mellett található létesítményről Mészáros Lőrinc még közöl egy rakás adatot, majd megemlíti, hogy az aréna fő kivitelezője az ő cége, a Mészáros és Mészáros Kft. volt. És itt jön a csattanó: „(…) ezeket a tapasztalatokat készen állok hasznosítani az Osijek stadionjának felújításánál, vagy új építésénél”. A stadionrekonstrukció az eszéki városi tanács ülésén is központi téma volt, és a helyiek is úgy tudják, hogy Mészáros Lőrinc a klubnak utalt arra, hogy az aréna felújítását komolyan gondolja.

Figyelmébe ajánljuk