Miniszteri megbízottat kérnek a mosonmagyaróvári kórházba, hogy megmentsék a válságban lévő intézményt

  • narancs.hu
  • 2023. április 30.

Belpol

Sem intenzív osztály, sem traumatológia nincs. Hétvégére bezár a szülészet és a gyermekosztály is. 

Miniszteri megbízottat kérnek a mosonmagyaróvári kórházba – a polgármester szerint ezzel meg lehetne menteni a válságban lévő intézményt. A százezres város kórházában ugyanis jelenleg sem intenzív osztály, sem traumatológia nincs. Hétvégére bezár a szülészet és a gyermekosztály is – számolt be az RTL Híradó

Műteni azt nem tudnak, de mondjuk egy csonttörést azt el tudnak látni, viszont a kontrollokat azt hivatalosan már más városokban fogják

– mondta Szijjártó László a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke, aki a kórház gyerekosztályát vezeti, ami amúgy már csak hétköznapokon működik. „Pénteken délután 4 órától, hétfő reggel 8 óráig a városban nincs gyermekszakorvos” – tette hozzá. 

Csütörtökre rendkívüli közmeghallgatást szerveztek a kórház jövője miatt a polgármester kezdeményezésére, a városháza díszterme zsúfolásig megtelt. A helyiek arra panaszkodnak, hogy a 40 kilométerre lévő Győrbe kell utazniuk ellátásért, de ott sem bírják már a terhelést.

A polgármester szerint a bajok a járvány után kezdődtek. A szakemberhiányt csak úgy tudták megoldani, hogy más kórházakból hívtak át orvosokat, akik pluszpénzért dolgoztak, ezt az önkormányzat fizette. Idén azonban az állam átvette a finanszírozást, és már nem fizetik a „vendégorvosok” bérét, akiknek február végén lejárt a szerződése. „Megmondom őszintén, én azt látom hogy mindent a pénz elégtelen voltára lehet visszavezetni” – mondta Árvay István polgármester. 

Az Országos Kórházi Főizgatóság (OKFŐ) szerint ők nem tiltották meg a beugró orvosok kifizetését. Egyúttal azt ígérték: dolgoznak a helyzet megoldásán. Elsőként a sebészetet indítják újra – legkorábban júniustól. „Ez nem egyik napról a másikra fog megtörténni és azt nem tudom megígérni senkinek, hogy holnaptól minden visszaáll a 10 évvel ezelőtti helyzetbe”  – mondta Szondi Zita, az OKFŐ főigazgató-helyettese.

A mosonmagyaróvári polgármester miniszteri megbízott kijelölését javasolja, aki kivezethetné a kórházat a válságból. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk