Négy hónap után elérhető a neten a "Szuverenitásvédelmi" Hivatal

  • narancs.hu
  • 2024. június 25.

Belpol

A hivatal 2 milliárd 455 millió forint költségvetési támogatásban részesül idén.

Miután a 24.hu május végén a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatal (NAIH) elnökéhez, Péterfalvi Attilához fordult a február 1-jén létrehozott "Szuverenitásvédelmi" Hivatal átláthatatlan működése miatt, több mint négy hónappal az indulása után hirtelen lett honlapja, elérhetősége és aktív Facebook-oldala a szervezetnek.

„A hatóság 2024. június 10-én észlelte, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal saját honlapját a https://szuverenitasvedelmihivatal.hu oldalon elindította, amelyen a közérdekű adatok menüpont alatt tekinthető meg a központi államigazgatási szerv általános közzétételi listája” – írta a lapnak Péterfalvi Attila, utalva arra, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal végül eleget tett az információs jogról szóló törvény előírásainak.

Az RTL februárban próbálta megkeresni a hivatalt, de akkor még nem volt honlapja, nyilvános telefonos elérhetősége, nem lehetett tudni, hányan dolgoznak ott, és azt sem, hogy kik a vezetői, leszámítva a miniszterelnök javaslatára kinevezett, Lánczi Tamás elnököt, aki ötmillió forintos fizetésért végezheti a munkáját.

A hivatal elérhetetlensége és titokzatos működése azért is volt abszurd, mert a "Szuverenitásvédelmi" Hivatalt a hivatalos indoklás szerint azért hozták létre, hogy transzparenssé tegye a különféle szervezetek magyarországi tevékenységét.

A hivatal most már elérhető honlapja szerint Lánczi Tamásnak két helyettese van, Berzi Gergely és Szablics János, a többi vezetőt nem nevezték meg, pedig három igazgatóság, egy főtitkárság és egy kutatóintézet is segíti a munkát.

A 24.hu azt írja, hogy

március végén már 26-an dolgoztak a hivatalban, közülük az egyik vezető juttatásaira 7,7 milliót fizettek ki, a 25 további foglalkoztatottnak pedig 34,3 milliót a márciusi állapot szerint.

A lap szerint "Szuverenitásvédelmi" Hivatal 2 milliárd 455 millió forint költségvetési támogatásban részesül idén.

Tavaly év végén fogadta el a parlament a szuverenitásvédelmi törvényt, ami miatt azóta uniós kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen. A törvénnyel papíron létrehozták a "Szuverenitásvédelmi" Hivatalt, amelynek élére januárban még Novák Katalin akkori köztársasági elnök kinevezte Lánczi Tamást. Ő korábban a Figyelő főszerkesztője volt, nevéhez fűződik – emlékeztet a Telex –, amikor a lap egy „Soros-listát” tett közzé random összeválogatott civilekről, politikusokról, újságírókról és aktivistákról.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk