Nemzeti Anyatejbankot hoz létre a kormány

  • narancs.hu
  • 2024. június 25.

Belpol

Az anyatejgyűjtő állomások országos kiterjesztéséről határoztak.

Az Orbán-kormány elkötelezett a gyermekközpontú és családbarát értékrend mellett, ennek megfelelően támogatja, hogy minden rászoruló kora- és újszülött, valamint csecsemő egyenlő eséllyel hozzáférjen a megfelelő táplálásához szükséges donor anyatejhez – áll a Magyar Közlönyben megjelent határozatban.

Mint a 24.hu írja, a határozat szerint Pintér Sándor belügyminiszternek október végéig részletes jogi, finanszírozási javaslatot kell készítenie – a családokért is felelős kulturális miniszter bevonásával – az anyatejgyűjtő állomásokról. A Varga Mihály pénzügyminiszterrel történő előzetes egyeztetés alapján – 2025. március 31-ig kell kidolgozniuk az anyatejgyűjtő állomások országos rendszerének koncepcióját, felülvizsgálniuk az infrastruktúra kiépítésének, megújításának lehetőségét. 2025. december 31-ig kell intézkedniük a szoptatás népszerűsítéséről, a donor anyatej leadásának ösztönzéséről.

Az Orbán Viktor kormányfő által jegyzett határozat 2026. december 31-ig ad időt a két miniszternek, hogy

gondoskodjanak a Nemzeti Anyatejbank keretén belül egy egységes nyilvántartó informatikai rendszer terveinek kialakításáról.

Jelenleg 3500 forintot fizet az állam egy liter anyatejért. Pintér Sándor belügyminiszter már társadalmi egyeztetésre bocsátotta rendelettervezetét, amelynek lényege, hogy ezt az összeget a többlettejjel rendelkező, azt leadni kívánó édesanyák elismerése és ösztönzése érdekében januártól 5400 forintra emelnék.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára, Hornung Ágnes jelezte, a kormány szeretné, ha az anyatej megfelelő mennyiségben, mindig, mindenhol elérhető legyen, különösen a koraszülött ellátást biztosító kórházakban. Magyarországon ingyen kaphat donor anyatejet minden legfeljebb 8 hónapos csecsemő, akinek a házi gyermekorvos vagy gyermekgyógyász szakorvos anyatejet rendel.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A MÁV finanszírozza az elavult iparvágány karbantartását a kínai cég számára

Vácon a gödi Samsung SDI-nak is dolgozó kínai hatterű CECZ cégcsoport az év elején jelentette be, hogy szeretné, ha a város déli részén lévő, mintegy húsz éve nem használt iparvágányt újra üzembe helyeznék. Úgy tűnik, kérése meghallgatásra talált: a munkálatok megelőzték a kormányhivatal és az önkormányzat közös bejárását. A karbantartás költségét a MÁV állja.