Népszava: november óta nem fizet a biztosító a gyógyászati segédeszközök gyártóinak

  • narancs.hu
  • 2022. december 9.

Belpol

A NEAK indoklása szerint azért, mert elfogyott a pénz.

Négy hete nem fizeti ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) az úgynevezett egyedi gyártású gyógyászati segédeszközöket előállító 180-200 cégnek a betegeknek már átadott termékek után járó támogatást – írja a Népszava. Eddig 1,5-2 milliárd forintot tartottak vissza.

Az érintett cégek például művégtagokat, fűzőket, járógépeket és ortopéd cipőket is készítenek. A támogatás visszatartására a finanszírozó indoklása szerint azért volt szükség, mert

„a megnövekedett számú, és néhány esetben indokolatlan felírások miatt a 2022-ben ezen támogatási jogcímre rendelkezésre álló előirányzat elfogyott.”

A lapnak nyilatkozó egyik gyártói szövetség vezetője elmondta: az érintett vállalkozásoknak a NEAK-kal kötött szerződése szerint heti, kétheti vagy havi rendszerességgel számolnak el a biztosítóval, aki eddig jellemzően 8 napon belül utalta is a járandóságukat. November elején azonban elfogyott a pénz az egyedi gyógyászati segédeszközökre elkülönített költségvetési sorról. 

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára példátlannak nevezte a történteket. Szerinte már a korábbi években is előfordult a keret túlköltése, a biztosító mégsem tartotta vissza a járandóságokat. Mint emlékeztetett, 2011 és 2019 között minden évben többet költött a biztosító a gyógyászati segédeszköz-támogatásra, mint amekkora összeg arra a költségvetésében szerepelt. „Ezekben az években a kormányzat egyszerűen elvégezte a szükséges átcsoportosítást, a cégek pedig semmit sem éreztek meg az egészből” – tette hozzá Rásky László, aki szerint NEAK magyarázata azért is különös, mert a gyógyszerkassza időarányosan túlköltése ellenére a patikai elszámolásokat határidőben, rendben fizetik.

Az érintett cégek egyébként jellemzően magyar tulajdonban lévő mikro- és kisvállalkozások, amelyek még egyhavi tartalékkal sem rendelkeznek, ráadásul a gyártás anyag- és alkatrészköltségigényes, emiatt pedig a tartozás tovább szivárog.

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk