Novák Katalin "jó szívvel" aláírja az Orbán által beterjesztett alkotmánymódosítást

  • narancs.hu
  • 2024. február 8.

Belpol

A miniszterelnök bejelentése ellenére a péntekre meghirdetett tüntetéseket megtartják.

„A bejelentett Alaptörvény-módosítás a gyermekek még erősebb védelmét szolgálja, ezért Novák Katalin köztársasági elnök jó szívvel fogja aláírni azt” – ezt válaszolt a Sándor-palota a hvg.hu megkeresésére csütörtökön.

Mint arról lapunk is beszámolt, Orbán Viktor csütörtök délután Facebook-videót tett közzé, amelyben bejelentette: „A kormány nevében benyújtottam egy alkotmánymódosítást, amely lehetetlenné teszi, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető kegyelmet kaphasson.” 

Arról, hogy Orbán Viktor ezzel a lépésével miképp gyengítette tovább a köztársasági elnöki intézményt, ebben a publicisztikánkban írunk:

A hvg.hu azt írja, mivel a köztársasági elnök elméletben független a kormánytól, Novák Katalin hivatalosan továbbküldheti a jogszabályt az alkotmánybíróságnak, ahogy korábban megtette azt például Lázár János építési törvénye esetében is.

Orbán bejelentése után a lap a következő kérdéseket tette föl a Sándor-palotának: Novák Katalin mit szól az alkotmánymódosításhoz; tudott-e előre Orbán bejelentéséről; felelősnek érzi-e magát az ügyben; és mindezek után lemond-e. A fenti reakción kívül a többi kérdésre nem válaszolt a köztársasági elnöki hivatal.

Keresték Orbán Viktort is, hogy megtudják, a miniszterelnök szerint le kellene-e mondania Novák Katalinnak amiatt, hogy egy olyan ügyben adott kegyelmet, amit a miniszterelnök is megbocsáthatatlannak tart, de erre sem kaptak választ.

Ungár Péter, az LMP társelnöke az ATV-nek azt mondta: a közvélemény felháborodása nem fog addig csillapodni, míg nem kap egyértelmű válaszokat ebben az ügyben. Például, hogy ki tette a köztársasági elnök asztalára a bicskei igazgatóhelyettes kegyelmi kérvényét. A politikus szerint

mindannyiunknak elszámolással tartozik Novák Katalin azzal kapcsolatban, hogy miért, milyen indokkal adta meg ezt a kegyelmet"

„Mélységesen felháborodtunk Novák Katalin újabb megmagyarázhatatlan döntésén. Ahogy a Budaházy-kegyelmi döntés során, a köztársasági elnök ebben az esetben sem tudott valódi magyarázatot adni: az eddigi nyilatkozatai nemhogy nem megnyugtatóak, hanem kifejezetten dühítőek” – válaszolta az LMP a telex.hu-nak.

A Párbeszéd–ZÖLDEK úgy fogalmazott, „egészen elképesztő cinizmus az, hogy miközben a Fidesz és Orbán Viktor a gyermekek védelmére hivatkozva könyveket fóliáztat be, a bántalmazott gyermekek valódi védelme egy cseppet sem érdekli őket.”

Dobrev Klára a Facebookon reagált a döntésre. A DK EP-képviselője úgy látja, hogy egy államfő, aki így dönt, többé nem a családok vagy gyerekek védelmezője, nem az alkotmányosság, erény őre, hanem „a bűn szövetségese”.

„Ez Novák Katalin szégyene. Novák Katalin pedig a mi közös szégyenünk”

– írta Dobrev.

Kunhalmi Ágnes MSZP-társelnök szerint a Fidesz álszent módon kettős beszédet alkalmaz az ügyben. „A kiszolgáltatott gyermekeknek és fiatalkorúaknak el kell tűrniük feljebbvalóik visszaéléseit, a hierarchia tisztelete felülírja akár még az olyan bűncselekmények leleplezését is, mint a pedofília.” Kunhalmi szerint a döntésből az látható, hogy Novák nem önálló hatalmi egységként, hanem a kormány döntéseinek kiszolgálójaként működik.

Momentum, még Orbán bejelentése előtt, arról posztolt, hogy „tűrhetetlen, hogy pedofilok és bűntársaik köztársasági kegyelemben részesülhetnek ma Magyarországon. Ezért a Momentum határozati javaslatot fog benyújtani ennek megtiltására.”

Dúró Dóra, a Mi Hazánk képviselője még péntek este posztolta az Instagramjára, hogy „Ennél nincs lejjebb: egy pedofil bűnöző bűntársának adott elnöki kegyelmet Novák Katalin”.

Péntekre a civilszervezetek a Belügyminisztérium, a Momentum pedig a Sándor-palota elé szervezett tüntetést, Novák Katalin lemondását követelve.

„Támogatunk minden kezdeményezést, ami a jövőben a gyermekek védelmét erősíti, de a mai szájkarate gyakorlata ellenére sem tudunk eltekinteni attól, ami eddig történt” – írta közösségi oldalán az egyik pénteki tüntetést szervező civilszervezet, az Országos Közös Akarat (OKA).

 

Az OKA kifogásolja, hogy Novák Katalin még mindig köztársasági elnök, és hogy a döntést ellenjegyző Varga Judit továbbra is a Fidesz vezető embere. Az első lépés szerintük az lenne, ha Orbán lemondatná a köztársasági elnököt, Vargát pedig levetetné a Fidesz listájáról, a második lépés pedig, hogy a kormánya nevében bocsánatot kérne, és támogatást nyújtana az áldozatoknak.

Az OKA az aHanggal közös szervezésű tüntetését tehát megtartja, pénteken 4 órától gyülekeznek a Belügyminisztérium előtt, ahonnan 6 órára a Sándor-palotához mennek, hogy csatlakozzanak a Momentum tüntetéséhez.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szabadon engedték Ilaria Salist

  • narancs.hu

Hazamehet Ilaria Salis, akit azért tartóztattak le és helyeztek előzetes letartóztatásba, mert a vád szerint utcai támadásokban vett részt Budapesten.

Sok a Vitézy és sok a bizonytalanság

  • narancs.hu

Öt órakor derül ki, hány érvényes szavazat lett érvénytelennek nyilvánítva a június 9-ei főpolgármester-választáson, ám ez sem ad majd feltétlenül megnyugtató eredményt.