Orbán szerint '56: „Nem a tankok gurulnak be Keletről, hanem a dollárok Nyugatról”

  • narancs.hu
  • 2023. október 23.

Belpol

A veszprémi várban, a sajtó kizárásával, válogatott közönség előtt beszél a Putyinnal parolázó miniszterelnök.

Hamiskásan és rossz hangon játszó hegedűs vezette a Himnuszt Orbán veszprémi beszéde előtt, majd Ovádi Péter, térségi fideszes országgyűlési képviselője és Porga Gyula polgármester vezette fel a miniszterelnököt. Az eseményen egyetlen sajtóorgánumként csak a köztévé lehetett jelen, amely viszont lecsípett a beszéd elejéből, mert 15 óra után pár perccel még reklámokat közvetített.

Az ’56-os emlékezésre csak karszalaggal lehetett belépni, már tegnap kordonokkal lezárták a várba vezető utat. Ma néhány tiltakozó volt a közeli Szabadság téren, akik többek között „Ruszkik, haza!” táblával üzentek a miniszterelnöknek, aki hat nappal ezelőtt egyedüli európaiként parolázott Vlagyimir Putyinnal, az orosz propaganda nyelvén beszélt és nem merte háborúnak nevezni Ukrajna lerohanását.

Az esemény előtt valaki beleordította a csöndbe: „Nyomjad neki!” Ezek után a tömeg „Viktor! Viktor!” skandálással várta, hogy megemlékezzünk a személyi kultusz és a kommunizmus elleni forradalomról.

 
Zárt körű rendezvény.
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

Orbán arról beszélt, hogy egy nappal korábban kellett volna Veszprémbe jönni, itt ugyanis már október 22-én megalakították forradalmi szervezeteiket. A miniszterelnök szerint „lekezelő”, ha a forradalom kapcsán csak Pestről van szó. Ezután az 1956-os események áldozatairól beszélt, papokról, tanárokról, földművesekről, kommunista pártvezetőkről, akiket kivégeztek, és megemlékezett Veszprém hős mártírjáról, Brusznyai Árpád középiskolai tanárról is.

„A forradalom a magyar géniusz megmutatkozása”

– mondta Orbán, aki nem „artikulálatlan üvöltésnek”, hanem „mértéktartó és felelősségteljes” megmozdulásnak tartja ’56-ot.

 
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulóján tartott veszprémi ünnepi megemlékezésen 2023. október 23-án
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Az orosz megszállók helyett ismét a Nyugatot szidta Orbán

„Moszkva tragédia volt, Brüsszel csak egy rosszul sikerült kortárs paródia” – visszhangozta Karl Marx híres gondolatát a történelem megismétlődéséről Orbán. „Nem a tankok gurulnak be Keletről, hanem a dollárok Nyugatról, de ugyanoda és ugyanazokhoz.” – tért rá Orbán ’56 sajátos értelmezésére, majd a Szovjetunióhoz hasonlította az Európai Uniót. Igaz, szerinte Európa még megjavítható. „Az elvtársi kioktatás változatlan, csak most kondicionalitási eljárásnak hívják.”

Orbán arra is választ adott, hogy néz ki ma a lázadás:

Ha Moszkva fütyült, mi úgy táncoltunk, de ha Brüsszel fütyül „úgy táncolunk, ahogy mi akarunk, ha nem akarunk, akkor nem táncolunk”.

A kormányfő az ellenzéknek is odacsapott, ha már így belejött: az MSZP-ről azt mondta, az most már mikroszkopikus méretű: „az utolsó baloldali párt is ott végzi, ahol 1956 szelleme szerint is végezni kell”.

Mindezek után Orbán azzal zárta a beszédet, hogy '56 áldozatai nem haltak meg hiába. A miniszterelnök szerint a magyarok tudják, hogy a történelem nem mögöttük van, hanem alattuk: „azon állnak”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk