Hamar összegyűlt tízezer szavazat a hétigenes népszavazáson

  • narancs.hu
  • 2023. október 23.

Belpol

Kétszázezer a cél.

Megvan az első tízezer szavazó, a reggeli sátornyitás és a sajtóban megjelent cikkek hatására délelőtt óránként ezerrel nőtt a szavazók száma - közölte az aHang. Mintegy 50 szavazósátorban lehet személyesen szavazni, a megnyitott helyszínek száma folyamatosan nő (ezek részletesen itt érhetők el). Jelenleg Budapesten a Széll Kálmán tér, a vidéki helyszínek közül pedig Székesfehérvár, Debrecen és Miskolc a legnépszerűbb helyszín.

Az aHang és az Egységes Diákfront aktivistái 200 ezer szavazó elérését tűzték ki célul a következő 8 napban. 

„Ez a folyamat, ha közösen és jól csináljuk, táptalajt fog szolgáltatni további ellenállási formáknak, új lendületet adhat az oktatásüggyel kapcsolatos tiltakozásoknak. Azok a szavazók, akik most részt vesznek és az a mintegy 1500 aktivista, aki segíti a folyamatot, ők képezik az alapját a további országos, az eddigieknél szervezettebb megmozdulásoknak, őket kell tudnunk összekötni a szakszervezetekkel, az oktatásügyi mozgalmakkal. Ez a mi szerepünk, ez az alternatív népszavazás szerepe, ezért is fontos, hogy minél többen vegyenek részt” – nyilatkozta Szalóki Viktor, az aHang szóvivője.

A két szervezet célja ezen felül a szavazás eredményét személyesen is eljuttatni az európai uniós döntéshozóknak, többek között az oktatási ügyekkel foglalkozó főigazgatóságnak. 

„Minden lehetséges fórumon próbálkozni fogunk, ahol egy pici esélyt is látunk arra vonatkozóan, hogy az alternatív népszavazásunk hangja, eredménye eljusson ezekhez a döntéshozókhoz.

A kormány az erőből ért és még saját állítása szerint is EU-s pénzekből tervezi finanszírozni a pedagógus béremelést és további fejlesztéseket.

Tudjuk, hogy az oktatáspolitika tagállami hatáskör, az EU-nak nincs sok beleszólása a folyamatok alakításába, ám vannak olyan oktatással, akár közoktatással kapcsolatos projektek, fejlesztések, amik EU-s forrásból valósulnak meg. Ehhez nagyon is van köze az Európai Uniónak. Jó példa erre az Erasmus+ és a Horizont kutatási keretprogramok korábbi felfüggesztése, ami egyértelműen oktatás/kutatási kérdés is” - tette hozzá Szalóki.

A két szervezet a népszavazással tisztességes játékszabályokért, a tanárok sztrájkhoz való jogáért, 21. századi oktatási körülményekért harcol.

Szalóki Viktorral készült friss interjúnk itt olvasható.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.