Orbán elmagyarázta, miért volt szükség az augusztus 20-i diktátortalálkozóra

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 25.

Belpol

A miniszterelnök szerint az energia délről jön, és Erdogan kezében van a csap. Az ukránok pedig bemondták az unalmast.

„Ha bérekről van szó, akkor a B-közép rigmusa az érvényes: még, még, még, ennyi nem elég” – így kezdte szokásos péntek reggeli rádióinterjúját Orbán Viktor. (A kormányfő el van maradva egy brosúrával, ezt a rigmust ugyanis ma már nemigen használják a szurkolói csoportok.) A hvg.hu összefoglalója szerint a miniszterelnök arról is beszélt, a béremelésről a munkaadóknak és a munkavállalóknak meg kell állapodniuk, a kormány a tárgyalásba nem avatkozik be, csak segíteni próbál. 

A béremelkedés üteménél júliusban magasabb volt a pénzromlás üteme, a kormányfő úgy véli, ebben augusztusban lehet változás: 16 százalék körül lesz az infláció, a bérnövekedés pedig eléri, sőt meg is haladja ezt. Orbán hozzátette, azért rángatja lefelé az inflációt, hogy a bérek utolérjék az infláció ütemét. 

Az áremelkedésnek Orbán szerint volt egy megmagyarázható része, mivel az energiahordozókat külföldről hozzuk be, ellátási zavarok, szankciók voltak, az ország 4000 milliárd forinttal fizetett többet energiahordozókért, ami mehetett volna bérfejlesztésre, családtámogatásre. Volt viszont valami, amit a miniszterelnök sem látott indokoltnak: az elmúlt hónapokban a nagy nemzetközi élelmiszerláncok nagyon magasan tartották az árszintet, Orbán őket árspekulánsnak nevezte.

Ellenük védekezni kell, a kormánynak fogakat, erőt, karmokat kellett mutatnia, mert dühítő példákat láttak.

A miniszterelnök szerint 2023 az infláció letörésének az éve volt, 2024 pedig a gazdasági növekedés újraindításának éve lesz. A rezsicsökkentésről szólva elmondta, Varga Mihály „vért izzad”, és nem is feltétlenül lelkes amikor látja, hogy mennyibe kerül mindez. Az év első felében 1078 milliárd forintba került a program, így Orbán szerint ma minden magyar család 181 ezer forint támogatást kap a fizetésén felül. Szerinte az unió ezt a rendszert támadja, mégpedig azért, mert Brüsszel problémája, hogy az emberek látják, Magyarországon lehet olcsón energiát felhasználni, így fel fogják tenni a kérdést, hogy náluk miért nem.

Az ellátásbiztonság minden más szempontot megelőz, ebben Szijjártó Péternek igaza van, ő felel a beszerzésért – jelentette ki Orbán, aki szerinte Szijjártó egyébként „ragyogóan” végzi a dolgát. Mint megjegyezte:

Korábban Ukrajnán keresztül kaptuk az orosz gázt, mostanra az ukránok bemondták az unalmast, hiszen alig engednek át gázt, és 2024-ben semmit nem fognak átengedni.

Orbán szerint amúgy mindenki tudja, hogy ki robbantotta fel az Északi Áramlatot, az energia pedig délről jön, ezért hívtak annyi embert augusztus 20-ra is. Törökország például a miniszterelnök szerint azért fontos, mert „az ő markukban van a csap”, minden gáz, amit délről be tudunk hozni, az Erdogan kezén keresztül jön, így velük mindenképpen meg kell állapodni. Törökországba az energia Azerbajdzsánból és több más irányból érkezik, de Orbánnak más terve is van: „Azerbajdzsánban termelnénk óriási mennyiségben áramot, azt tenger alatt hoznánk Európába, Románián keresztül érne Magyarországra.” A miniszterelnök rosszallását fejezte ki, amiért a magyar sajtó azon gúnyolódott, hogy a türkökkel keresi a kapcsolatot, pedig szerinte ez a térség nagy szerepet fog játszani a közeljövőben, a kapcsolatok ráadásul a közös múltra épülnek.

Orbán az atlétikai vébéről azt mondta, csak figyeli az eseményeket, volt is kint, és úgy látja, a stadion fantasztikus, a vébé pedig bizonyítja, hogy a sport sokat hozzá tud tenni az ember egészségéhez. Megjegyezte: a stadionok egyébként nem csak a fociról szólnak, ezért nem érti a károgást, hiszen a Puskásban például idén több koncert volt, mint focimeccs.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Arcok a sodrásból

Olaszország ezt a filmet nevezte az Oscar-megmérettetésre, miután a tavalyi Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb rendezésnek járó Ezüst Oroszlán díjjal jutalmazták.

Semmi sem magánügy

A Reggeli a Tiffanynál (máshol: Álom luxuskivitelben) és a Hidegvérrel ünnepelt szerzője élete utolsó évtizedeiben mesterművén dolgozott. A soha el nem készült, Answered Prayers című mű nyomán Capote és az ihletet adó nők a New York-i elit kulisszái mögé viszik a sorozat nézőit.

Superman vakáción

Napernyők, fürdőzők, rekkenő nyári hőség, és közben Superman repül át a medence fö­lött. A háttérben a moszkvai Vörös téren álló Boldog Vazul-székesegyház. Azt gondoljuk, Photoshop, de tévedünk.

Az oltárterítő

Az idei tavasz egyik irodalmi érdekessége a korábban drámaíróként ismert iker szerzőpáros, Kovács Dominik és Kovács Viktor (Mintapinty, Bérnász, Milf) első regényének megjelenése volt.

Bábosok köztársasága

Van egy színházi fesztiválunk, amely mintha nem is a 2020-as évek Magyarországán létezne. Nem övezik botrányok, békében megférnek egymás mellett a bábszínházi hagyományhoz ragaszkodók és a formabontók, a kőszínházak és a függetlenek.

Szkülla és Kharübdisz

  • Vásárhelyi Júlia

A két éve Olaszországot irányító Giorgia Meloni nemzetközi megítélése egészen a közelmúltig magasan szárnyalt. Eközben otthon egyre több, az orbáni modellt megvalósító intézkedést hoz, s az Európai Unióval sem olyan felhőtlen már a viszonya, mint korábban.

Éruv

2024 tavaszán Pesten körbeért az éruv. Hála egy, a rabbinátus által rendszeresen ellenőrzött, diszkréten a közművek mellé telepített, semmilyen más funkciót nem szolgáló, több tíz kilométeres, körben futó városi damilnak, a pesti ortodox zsidók immár eltolhatják szombaton a gyerekkocsijukat a Népligetig. Betartva a parancsolatait, kemény közösségi alkotómunkával kicselezték saját, szigorú Úristenüket, hogy élhetőbb legyen a szombat.

Könyv helyett karikatúra

Etikai eljárást kezdeményezett Gyurcsány Ferenc pártelnök Leel-Őssy Gábor volt gyulai választókerületi elnök, DK-tag ellen, és a kizárását javasolja. A súlyos választási vereség után Leel-Őssy lemondásra szólította fel Gyurcsányt.

 

„Magasabb szintre kapcsolták a vegzatúrát”

Vizsgálatot kezdett a Transparency International Magyarországnál (TI) és az Átlátszó portálnál a Szuverenitásvédelmi Hivatal. Az indoklás szerint mindkettő külföldről finanszírozott szervezet, és a választói akarat befolyásolása a céljuk. Miért pont ők, mire számíthatnak, és mire készüljön a többi szervezet?

 

A borsodi hadi csíny

„Büszkeségre okot adó diadalaink is voltak. Ilyen például Miskolc, abban a városban ugyanis nekünk nyerni egy hadikos hadi csíny, majdnem olyan nehéz bevenni, mint Berlint” – fogalmazott Orbán Viktor a választások után.