F. Szabó Emese

Szélhámosok

Kormányzati halandzsa az inflációról

Publicisztika

Állunk a fotocellás ajtó előtt, és jediset játszunk. A puszta akaratunkkal nyitjuk és zárjuk az ajtót: egy lépés előre, széles kézmozdulat, és az ajtószárnyak szétválnak, egy lépés hátra, karok összezárnak és becsukódik az ajtó. Jó móka, amíg várjuk a buszt, egyéb úgysem történik. Valami hasonlót csinál a kormány is.

Azt játssza, hogy puszta akaratával és széles mozdulatokkal töri az inflációt lefele. Apró különbség, hogy mi nem gondoltuk egy percig sem, hogy mesterek vagyunk és velünk van az erő, a kormány viszont tényleg el akarja hitetni, hogy csupa mágus és varázsló ül ott, Fónagy mesterrel és Szentkirályi mesterasszonnyal az élen, és mindent, de minden jót ők rendeznek el, a rossz pedig tőlük függetlenül történik velünk.

Fónagy János, aki aktuálisan a Gazdaságfejlesztési Minisztérium államtitkáraként húz fizetést, el is mondta a tutit augusztus első napjaiban, amikor megemlékezett a július elsején felállított Árfigyelőről, illetve az árstopok kivezetéséről. Az állami propagandában kevésbé járatosak kedvéért: a tavaly februárban bevezetett árstopot az idén júliusban végre kivezették, azt a kötelező akciózás intézménye váltotta fel, és annak érdekében, hogy a gaz kereskedők ne emeljék az égbe az árakat, a Gazdasági Versenyhivatal árfigyelő honlapot hozott létre, ahol néhány tucat termékcsoport árát össze lehet hasonlítani.

Fónagy államtitkár szerint mi sem mutatja jobban a kormányzati intézkedések nagyszerűségét és sikerességét, mint az, hogy számos élelmiszer ára jelentősen csökkent. Például az újburgonya ára több mint 20 százalékkal. Igen, az újburgonyáé! Ennek a terméknek az árát a KSH három hónapig méri, májustól júliusig, de ami sokkal fontosabb, hogy az újkrumpli, nos, az már csak ilyen. Májusban rohadt drága, aztán szép lassan esni kezd az ár, nyár végére akár a májusi felére. Így volt ez az idén is, májusban 934 forint volt, júniusban 753, júliusban 533. De így volt tavaly is, meg azelőtt is, meg már azelőtt is, hogy a Statisztikai Hivatal elkezdte mérni.

Mennyibe került egy/két éve?

És most ezt akarja eladni Fónagy a kormányzati intézkedés hatásának. Ez sokkal kínosabb, mint bohóckodni a fotocellás ajtó előtt. De legalább nem volt egyedül, mert Szentkirályi Alexandra kormányzati főpapagáj lelkesen csatlakozott hozzá. Azt persze elfelejtették hozzátenni, hogy az újkrumpli ára tavaly júliusban nem 533 forint volt, hanem 361, s hogy így éves szinten 48 százalékot drágult (2021-ben 331, azt megelőzően 269 forint volt az újkrumpli kilója júliusban). Meg azt sem tették hozzá, hogy egy kiló fehér kenyér ára, jóllehet már nem 1000 forint, mint volt márciusban, hanem csak 918, de egy éve még 670 volt, két éve pedig 395. A zsömle darabja még most is 67 forint, pedig egy éve még 51, két éve meg 31 forint volt.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Mi, a színek

  • Kiss Annamária

Már az elején világos, hogy a színeknek jelentőségük lesz. A gárda egyik fele piros és fehér ruhát visel, vannak, akik talpig pirosban játszanak, mint az életre kelt Mefisztó (Szacsvay László) is (jelmez: Nagy Fruzsina). A hatalom kiszolgálói, a megalkuvók púderrózsaszínben virítanak.

Perpatvar mobile

A XXI. magyar tánc – e-moll hangneme ellenére életteli verbunkos – szinte csak szignálként szolgál a Fesztiválzenekar Brahms-koncertjén: természetesen arra várunk, hogy a hegedűre és csellóra írt Kettősverseny felcsendüljön, amelynek komponálását maga a szerző egy levelében „mulatságos ötletnek” nevezett. Nem véletlenül: ez egy hálátlan műfaj.

Huszonhét másodperc

  • Pálos György

A történet közismert: az indiai-brit származású, jelenleg az Egyesült Államokban élő Salman Rushdie-ra az 1988-ban megjelent Sátáni versek című regénye miatt Homeini ajatollah a megjelenést követő évben kimondta a fatvát, amely szerint minden muszlim joga és kötelessége végrehajtani rajta a halálos ítéletet.

Kampány

Amikor az idiotizmus a megszokottnál is erősebben tombolt egy aktuális kampányban, egy-egy mondat erejéig rendre kitértünk arra: a Fideszben vajon mit gondolhatnak odafönt a saját szavazóikról? Mire taksálják őket, akik döntenek arról, hogy milyen ún. narratívával etessék azt a tömeget, amelynek a jólétüket (tízemeletes jacht, orangerie meg fakazetta, lásd mint fent) köszönhetik. (Persze, pontosan tudjuk a választ: az urak számára annyit érnek a híveik, amennyijük van.)

Elandalodni Andalúziában

Spanyolhon. Tarka hímü rét. Tört árnyat nyujt a minarét. Bús donna barna balkonon mereng a bíbor alkonyon… álljunk csak meg egy pillanatra, nem is oly bús, inkább vidám, széles mosolyához milyen jól áll ez a fess ezredes! Aire fresco… hermosos caballos… bien, mi coronel. Jerez szőlővesszeiről szakadatlan csepeg valami kis nektár.

Fecseg a felszín

A NER-sajtó valóságos kampányt folytat a nem a saját hold­udvarba sorolt közvélemény-kutatók ellen. A közölt adatok „pontossága” azonban nem feltétlenül valamiféle ideológiai részrehajlás következménye.

 

A hárítás magasiskolája

Az állami gondozottaknak járó otthonteremtési támogatásból vett egy lerobbant csanádpalotai házikót Alexandra. Az ingatlanvásárlásra a kijelölt utógondozó és az illetékes gyámhivatal is rábólintott. Most viszont újszülött kisfiával nem engedi visszaköltözni oda a helyi gyermekjóléti szolgálat.

 

Eltérő nézőpontok

A legtöbb szavazatot kapta az ellenzéki pártok közül 2018-ban, manapság viszont stabilan 5 százalék alatt mérik őket. Jellemző, hogy a júniusban újrainduló jobbikos polgármesterek inkább egyesületi színekben próbálkoznak. A pártban vannak, akik szerint hamarosan vége a dalnak.

Minden egész eltörött?

Heteken át a csapból is az folyt, hogy hol esett szét a korábbi összefogás, hol nem sikerült a közös jelöltállítás. Tényleg teljes kudarcba fulladt az ellenzéki együttműködés? Az adatok nem kétségbeejtők, de hiba lenne hátradőlni.