Politikai hírek

  • 2000. november 2.

Belpol

Távozik Nógrádi László

n Torgyán félelemből építkezik Tájékoztatást adott a saját, illetve családja vagyoni helyzetéről Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter az Országgyűlés plenáris ülésén. Valamennyi ellenzéki frakcióvezető kifogásolta a kétperces reagálás során, hogy Torgyán József a kormány nevében kapott szót. A miniszter a parlament ülésén elmondta: az 1998 márciusában lakása ellen elkövetett merénylet után döntöttek úgy, hogy elköltöznek a társasházból. Mostani házépítését (lásd képünket) családi összefogással, ötvenmillió forinttal kezdték el - állította. "A kisgazda pártelnök írásba adta, hogy valamennyi vagyonnyilatkozata mindenben megfelel a valóságnak - közölte Lányi Zsolt, az FKGP frakcióvezető-helyettese. Szavai szerint a történelmi tapasztalatok alapján "hozzá vannak szokva a támadásokhoz, hogy hol jobbról, hol balról akarják eltaposni őket, ám a kisgazdák kitartanak, és elveik mellett maradnak."Bár a történtekért törvényi felelősséget nem érzek, a magammal szemben állított erkölcsi mércének teszek eleget azzal, hogy lemondok a miniszteri posztról - fogalmazott Nógrádi László. Hozzátette: a baleset során maga és felesége is súlyosan megsérült. A fiatalember halála - mint hasonló korú gyermekek édesapját - különösen megrendítette - tette hozzá, miután Orbán Viktor miniszterelnök felkérte Fónagy Jánost, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkárát a Közlekedési és Vízügyi Minisztérium vezetésére. Fónagy korábban a Gazdasági Minisztérium politikai államtitkára volt. A baleset halálos áldozatát hétfőn temették; Csizmadia Attila családja felkérte Szőgyényi József sztárügyvédet, hogy képviselje ügyüket a bíróságon. A kormány vagy a minisztérium nem nyilvánította együttérzését a családnak.

Barak az erőszak beszüntetését sürgette Az amerikai választások után Ehud Barak és Jasszer Arafat is Washingtonba látogat, hogy külön-külön tárgyaljon a békefolyamatról az amerikai elnökkel. Az izraeli miniszterelnök felszólította a palesztin vezetőt: állítsa le az erőszakos cselekedeteket a Közel-Keleten. Az Arafat vezette Fatah mozgalom azonban erre csak akkor hajlandó, ha az izraeli katonák és a telepesek elhagyják Ciszjordániát és a Gázai övezetet. A több mint öt héten keresztül tartó harcok 172 halálos áldozatot szedtek. Arafat egy vasárnapi interjúban kérte a nemzetközi békefenntartók jelenlétét a Gázai övezetben; a palesztin áldozatokat részben az amerikai hadsereg számlájára írta, mert, mint mondta, a palesztinokat amerikai fegyverekkel ölték meg. Barak szerint a kéksisakosok jelenléte csak rontana az amúgy is feszült helyzeten.

Új kormány Jugoszláviában A jugoszláv parlament megválasztotta az új szövetségi kormányt; elfogadták a Zoran Zizic miniszterelnök által beterjesztett kormányprogramot. Az új kabinetet a Szerbiai Demokratikus Ellenzék, a montenegrói Szocialista Néppárt és a Szerb Néppárt képviselői alakítják. Jugoszlávia és a két tagköztársaság, Szerbia és Montenegró kormányának munkáját Vojislav Kostunica elnök koordinálja. Zizic az új kormány belpolitikai céljai közül a két köztársaság, Szerbia és Montenegró viszonyának harmonizálását, a gazdasági és társadalmi reformok folytatását, valamint a magánosítás felgyorsítását emelte ki. A külpolitikai célok közül a miniszterelnök a nemzetközi közösségbe való jugoszláv visszatérést tartotta a legfontosabbnak. Montenegróban közben bejelentették: november 13-ától a német márka lesz az egyetlen törvényes fizetőeszköz. Ezzel a lépéssel megszűnik a kisebbik tagállamban a jugoszláv dinár-német márka párhuzamos pénzrendszer. A dinár mint fizetőeszköz megszüntetése Montenegrónak azzal a döntésével függ össze, hogy saját központi bankot állít fel.

Lissák-ügy: első fokon szabadságvesztés Két év nyolc hónap letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta Lissák Marcell elsőrendű vádlottat, az ORTT elnöknőjének férjét több mint tízmilliós csalás és sikkasztás miatt a II-III. kerületi bíróság. Az ügyész a büntetések súlyosbításáért, míg a védelem mindhárom vádlott tekintetében felmentésért fellebbezett, Így a hétfőn kihirdetett elsőfokú ítélet nem jogerős. Ugyancsak bűnösnek mondta ki a bíróság Lissák Bertalan másodrendű és Körmendy-Ékes Eszter harmadrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett sikkasztás miatt, ám a kiszabott 8-8 hónapos szabadságvesztés büntetést egy év próbaidőre felfüggesztette. A vádlottak az eljárás során mindvégig tagadták a terhükre rótt vádakat. Körmendy-Ékes Judit, az ORTT elnöknője úgy fogalmazott: a "megmagyarázhatatlanul súlyos ítélet feltehetően nem születhetett volna meg, ha én nem töltök be magas közjogi tisztséget"; leszögezte ugyanakkor: ORTT-elnökként folytatott tevékenységét a történtek semmilyen módon nem befolyásolják.

Biodízelprogram: korrupciógyanú A szocialisták a közpénzek elszivárgásának veszélyét látják abban, ahogyan a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium a biodízelprogram megvalósítását megszervezte: az idei évre vonatkozó költségvetés hárommilliárd forintot tartalmaz a biodízel- program támogatására, ám ez a pénz a szocialisták szerint egy zárt láncú körben vándorol. Keller László, a parlament költségvetési bizottságának MSZP-s alelnöke szerint az államilag támogatott biodízelprogramba három cég csak úgy léphetett be, hogy a számukra kötelezően előírt Dóra-Q Kft.-n keresztül értékesítik a terméket. A biodízelgyártó kapacitás kiépítéséhez ugyanakkor olyan licencet kell használniuk, melynek tulajdonosi köre megegyezik a Dóra-Q Kft.-jével, ily módon a közpénzek mindenképpen a Dóra-Q Kft. köréhez vándorolnak, mely a biodízellicenc tulajdonosi körével azonos.

A hatóságok kellő időben ismerték fel az olajbűnözést, és - a törvényi szabályozás hiányából fakadó kezdeti tétovázás után - megfelelően reagáltak a kialakult helyzetre - jelentette ki Pintér Sándor belügyminiszter a parlament olajügyeket vizsgáló bizottsága előtt, valódi sikertörténetnek minősítve a bűnüldözők 1992-93-as munkáját.

Szabó János honvédelmi miniszter bejelentette: a minisztériumban kiegészítő vizsgálatot rendeltek el, hogy kiderítsék: január 1-jétől hány népszerűsítő cikk jelent meg a HM-ről a Kis Újságban. Az ügyre a tárcánál három hét után leköszönő Szokolay Zoltán szóvivő hívta fel a közvélemény figyelmét, akinek - elmondása szerint - azért kellett távoznia a tárcától, mert nehezményezte, hogy a HM havonta 800 ezer forintot költ az Arculat Kft.-n keresztül a Kis Újság támogatására.

A fővárosi Fidesz-MDF- MKDSZ-frakció szerint a Polgári törvénykönyv alapján semmisnek tekinthető a 4-es metró beruházási szerződése. A képviselőcsoport szerint a szerződés több ponton is ellentétes az önkormányzat hatályos beruházási előírásaival.

Orbán Viktor miniszterelnök minden bizonnyal Járai Zsigmond pénzügyminisztert jelöli a Magyar Nemzeti Bank következő elnökének - értesült a Népszabadság kormányzati körökből. Surányi György jelenlegi jegybankelnöknek március elsejével jár le hatéves megbízatása. Az MNB elnökét a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki.

A Temelíni atomerőmű elleni tüntetők két határátkelő kivételével a hét végén ismét elbarikádozták a cseh-osztrák határszakaszt. A környezetvédők azt követelik, hogy Prága mindaddig zárassa be a nukleáris központot, ameddig annak biztonságosságáról újabb tesztek során meg nem győződnek.

A Vivendi érdeklődik az Antenna Hungária (AH) Rt. privatizációja iránt, de nem akar kisebbségi tulajdont vásárolni és részvényvásárlás útján sem tulajdonos lenni, ám megvenné az AH-t, ha az állam a Postabankhoz hasonlóan akarná eladni a műsorszolgáltató céget. A Vivendi vezérigazgatója bejelentette: a VTH három részvénytársaságba tömöríti vállalkozásait.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.