Rabok újították fel a Gyulafirátóti Gyermekotthont

  • narancs.hu
  • 2023. március 30.

Belpol

Festettek, vakoltak, gletteltek, „belátásgátló hálót” szereltek fel.

 

A büntetés-végrehajtási szervezet befejezte a Gyulafirátóti Befogadó Gyermekotthon felújítását – tette közzé a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) csütörtökön.

Korábban  ombudsmani jelentés hívta fel a figyelmet arra, hogy az az intézmény felújításra szorul. Az alapvető jogok biztosának felkérésére a BVOP felajánlotta, elvégzi a munkát.

Decemberben a gyermekotthon kerítésére „belátásgátló hálót” szereltek fel, két virágládát és két kerti pavilont is vittek az intézménynek. Tizenkét fogvatartott kifestette az épületet, ott, ahol ez indokolnak látszott, teljesen újravakolták és glettelték a falakat. Lecserélték a lépcsőház régi faszerkezetét, és új bútorokat – étkezőasztalt, széket, kanapét – is vittek az otthonnak.

 
A gyermekotthon a felújítás nyomán. Fotó: BVOP
 

 A felújítási program két éve kezdődött, a BVOP mellett az Agrárminisztérium Erdőkért és Földügyekért Felelős Államtitkársága és a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vett részt benne, és két gyermekotthont újítottak fel a rabok.

 
Fotó: BVOP
 

Tavaly a Veszprém-gyulafirátóti Befogadó Gyermekotthon és a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató szentlőrinci lakásotthonán dolgoztak rabok, ebben a Mecsekerdő Zrt. és a VERGA Zrt. is segített. Előbbi intézmény felújítása fejeződött be most. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.

Mint a golyó

Győztes, de a saját elvárásaihoz és korábbi eredményeihez képest rosszabbul teljesítő Fidesz, egy néhány hónapja feltűnt párt vártnál is jobb eredménye, a parlamenti ellenzék látványos összecsuklása – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi két választás számai. Pillantsunk rájuk másodjára is.