Meghalt Ragályi Elemér

  • narancs.hu
  • 2023. március 30.

Belpol

A Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr 83 éves volt.

„Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Ragályi Elemér, rövid ideig tartó, méltósággal viselt betegségben, a mai napon elhunyt. Kérjük mind a közvéleményt, mind a sajtó képviselőit, hogy tartsák tiszteletben a család gyászát” – közölte csütörtökön a Telex a család közleményét.

Ragályi Elemér 83 éves volt.

A Kossuth- és Balázs Béla-díjjal kitüntetett operatőr Rákosligeten született. Szülei jogásznak szánták, ő ennek ellenére színésznek és operatőrnek jelentkezett az érettségi után. A sikertelen felvételi vizsgát követően 1957-től a Mafilm stúdiójában világosítóként, laboránsként, segédoperatőrként és felvételvezetőként dolgozott. 1968-ban szerzett operatőr dilomát a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Ő volt a Régi idők focija, a Kakuk Marci, a Bástyasétány 74, a Talpuk alatt fütyül a szél, a Szabadíts meg a gonosztól, a Ripacsok, a Dögkeselyű, a Miss Arizona, a Csók, anyu!, A nagy generáció és a Herkulesfürdői emlék operatőre.

1991-ben a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díját kapta A remény útja, amelyen Xavier Koller svájci rendezővel közösen dolgozott. Az 1996-ban Emmy-díjat nyert Raszputyin című filmnek is Ragályi Elemér volt az operatőre.

 

A leadkép 2019-ben készült  a Hogy volt?! című tv-műsor felvételén. Fotó: MTVA/ Zih Zsolt

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk