Szexuális zaklatás a gyermekotthonban – Váratlan fordulat: megszólal az egyik dolgozó

Belpol

Szex, kimenő, bosszú. Mi az igazság?

Lapunk forrásai és egy intézetben dolgozó önkéntes szerint semmi sem igaz a hírből, csupán egy bosszúhadjáratról van szó.

Két napja hangos a sajtó a Borsban megjelent hírektől, miszerint egy nevelőotthonban szexre kényszerítik a gyerekeket, a kisebb, 9-10 éveseket édességért vagy játékért cserébe, a nagyobb, 13-15 éves korosztályt pedig extra zsebpénz és kimenő ellenében. A lap szerint jogvédők és hozzátartozók elégelték meg az áldatlan állapotokat, ők robbantották a bombát. Létrejött egy Facebook-oldal is, ahová olyan beszélgetések fotóit töltötték fel, ahol – főként – az intézmény volt lakói számoltak be szexuális zaklatásról, durva bánásmódról és erőszakról. A Magyar Nemzet az oldalt megtalálva a pontos intézményre is rábukkant, a történetekben ugyanis megnevezik a Fővárosi Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat Alföldi utcai, I. Számú Befogadó Otthonát.

A Bors ezek után még 15 fiatal vallomását is megszerezte, mely igazolja előző napi állításaikat és további információval szolgál az ügyről, például azzal, hogy a fiatalok elmondása szerint az otthonban pedofil nevelők vannak, egy lányt teherbe is ejtettek, aki meg is szülte a babát. Tegnap este az ATV Egyenes beszéd című műsorában szólalt meg egy most is az otthonban élő 16 éves lány, aki május óta lakik a budapesti intézetben, miután a szülei kvázi lemondtak róla. A műsorban elmondta, hogy egy bentlakó lány megkérdezte tőle, nem akar-e jól fizető állást, esetleg több zsebpénzt és extra kimenőt, mert akkor valamelyik nevelővel, tanárral vagy mediátorral kell lefeküdnie. Őt ugyan nem zaklatták, de egy nevelő megjegyezte, ha a barátja elhagyja, mert „intézetis” lett, forduljon hozzá bizalommal, ő majd megvigasztalja.

A sajtó a hír kirobbanása óta ostromolja az intézetet, őket azonban köti a fenntartó, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság utasítása, miszerint nem nyilatkozhatnak az ügyben. Közben belső vizsgálat folyik, de az Emmi Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága is vizsgálatot rendelt el, és tájékoztatást kért a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól is.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

 

Lapunk – a nevük elhallgatása mellett nyilatkozó, de az ügyet jól ismerő – forrásai szerint bosszúhadjáratról van szó, feltehetőleg az ATV-ben is szereplő 16 éves lány barátja részéről. Forrásaink tudomása szerint a 44 éves férfi és a lány kapcsolata az év eleje óta tart, a férfi miatt szökhetett meg otthonról, és így került a befogadó otthon látókörébe. A konfliktusok akkor kezdődtek, amikor a férfi egyre többet akart lenni a lánnyal, nem volt elég a kimenőkre adott idő, illetve amikor az intézet munkatársai úgy ítélték meg, hogy a férfi nem léphet az otthon területére, mivel hivatalosan nincs azok között, akik a lánnyal kapcsolatot tarthatnak.

Ezzel vág egybe egy lapunk által megkérdezett, az otthonban hónapok óta dolgozó önkéntes beszámolója is, aki elmondta, a lánnyal nyár elején találkozott először, azóta többször is, az önkéntesek által tartott játékos-beszélgetős foglalkozásokon. „Az udvarlójáról már akkor is beszélt, büszke volt rá, hogy sokkal idősebb pasija van, elmesélte, hogy milyen vicces volt, amikor elmentek telefont venni és azt hitték a boltban, hogy a férfi az apukája, pedig valójában a barátja. Arról is beszámolt, hogy a férfi 1,5 milliós informatikai suliba fogja beíratni. Az nyilvánvaló, hogy köztük szexuális kapcsolat van, össze akarnak költözni és házasodni” – mondta az önkéntes, aki szerint a 16 éves kamasz lány vezéregyéniségnek számít, kissé nagyszájú, de nagyon kedves, mindenre nyitott és összességében pozitív benyomást keltett. „Egyszer, úgy egy-másfél hónapja volt egy kirohanása, amikor más lányoknak panaszkodott, hogy nem kap elég kimenőt, így nem tud eleget lenni a pasijával. Akkor szó szerint azt mondta, ha tovább baszakodnak vele, nagyon meg fogják szopni.”

Forrásaink azt is elmondták, hogy a lány a gyámhivatalhoz benyújtott házassági kérelmet, akik, miután őt is és a férfit is meghallgatták és környezettanulmányt készítettek, elutasították ezt, mondván, a férfinak nem stabil sem a lakhatása, sem a keresete. A lányt rendezetlen és nem megfelelő családi háttere miatt nevelésbe vételre javasolták. Az elutasító határozat múlt héten pénteken érkezett meg, a lány azóta eltűnt az otthonból, szökésben van, a rendőrség az ilyenkor szokásos körözést kiadta ellene. A lány az ATV-ben azt állította, hogy éppen kimenőn van.

A Facebook-oldalt múlt hét csütörtökön hozták létre, a szövegek a forrásaink szerint nagy valószínűséggel eltorzítottak, a traumákról megkérdezett gyerekekkel sok esetben valóban megtörténik a bántalmazás, de nem feltétlenül úgy, ahogy a facebookos szövegekben áll, vagyis nem az otthonban, hanem például a családban. Az oldal létrehozásakor, tehát még a Bors által kirobbantott sztori előtt megkezdődött az intézet belső vizsgálata.

Figyelmébe ajánljuk

A pénztelenség segíthet a Homokhátságon

Lényegében elkaszálta a kormány a Homokhátság, pontosabban a Duna-Tisza-köze vízpótlási projektjeit. Egy határozatban a leghátulra sorolták a beruházást, így aligha lesz esély arra, hogy megvalósuljon. Elsőre rossz hírnek tűnik ez, valójában ennél jobb nem is történhetett volna a térséggel.