Szijjártó minisztériuma milliárdokat fizet a haveroknak

  • narancs.hu
  • 2020. január 28.

Belpol

Négy év alatt közel ötmilliárd forintot kaphat a külképviseleteket karbantartó cég.

A Mega-Logistic Beruházási és Üzemeltetési Zrt. tizenöt magyar külképviseleti épület karbantartásáért és műszaki üzemeltetéséért kaphat négy év alatt 4,8 milliárd forintot – derült ki a Népszava birtokába jutott minisztériumi feljegyzésből. Az írás szerint a bécsi, a pozsonyi, a zágrábi, a bukaresti, belgrádi, ljubljanai és a brüsszeli magyar nagykövetségekről, valamint a lendvai, ungvári, kassai, szabadkai, beregszászi, csíkszeredai, kolozsvári és eszéki konzulátusokról van szó. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) keretszerződést írt alá a céggel, a külképviseleteknek viszont külön megállapodást is kell kötniük.

A Népszava már októberben arról írt, minisztériumi forrásokra hivatkozva, hogy a cég jóval drágábban dolgozik, mint a korábbi szolgáltatók – holott a cég ugyanazokkal a karbantartókkal szerződik, amelyek most is végzik a munkát. Az említett Mega-Logistic már korábban is milliárdokat keresett külügyi megbízásokon: az ő szakértelmét dicséri például a Moszkvai Magyar Kulturális Intézetet, nettó hatmilliárd forintos felújítása.

Korábban az Átlátszó írta meg, hogy a Mega-Logistic a terménykereskedelemmel foglalkozó Galla Invest Kft. átalakulásával jött létre. Az elődcég arról lett híres, hogy az első Orbán-kormány idején áron alul vásárolhatott a földművelési minisztérium tulajdonában lévő Tartalékgazdálkodási Kht. stratégiai élelmiszerkészletéből. Az akkori tulajdonos-ügyvezetőt, Lóki Gézát okirat-hamisításért ítélték el – a közpénzes megbízásokban úszó Mega-Logistic Zrt.-t jelenleg is Lóki családtagjai tulajdonolják.

Figyelmébe ajánljuk

Két tüntetés Magyarországon

Internetes tartalomgyártók egy csoportja szervezett tüntetést két héttel ezelőtt pénteken a Hősök terére. A rendezvényen nagyszámú érdeklődő, úgymond tüntető jelent meg, egyes becslések szerint 50 ezren voltak, mások 150 ezresre saccolták a tömeget, nem tudjuk pontosan, a számláló a mai napig pörög, s nem is fogja abbahagyni, míg egy új követőt, feliratkozót is fial. Tény viszont, ami tény, az utóbbi évek legnépesebb tiltakozó megmozdulásáról van szó.

Te(l)jes kanna

A múlt évadban egy szombathelyi előadás, a Horváth Csaba rendezte Kivilágos kivirradtig nyerte el a legjobb előadás és a legjobb rendezés díját a Színházi Kritikusok Céhétől.

Olvasó kerestetik

Miközben tudjuk, milyen nehézségekkel küzdenek mind a független, mind a kőszínházi társulatok, talán nem az a színházi szféra legnagyobb kérdése, hogy olvasnak-e még az emberek leírt drámaszövegeket.

„Mintha a saját családjukról szólna”

Alföldi Róbert rendezésében mutatták be ősszel a Radnóti Színházban a 3tél című darabját, amelyet korábban London és Zágráb mellett Tokióban is nagy sikerrel játszottak. A szerzővel történelem és politika összefüggéseiről, személyes kötődésről és az állandó kívülállóság érzéséről is beszélgettünk.

Mindent a szemnek

Védi-e szerzői jog a látványtervezőket? A törvény betűje szerint akár védhetné, de a gyakorlatban ezt nehéz érvényesíteni, és jogdíjra csak nagyon ritkán tarthatnak számot a díszlet- és jelmeztervezők. Két szakmabelivel, Nagy Fruzsinával és Egyed Zoltánnal beszéltünk a kérdésről.

„Valami furcsa kereszt”

Júliustól ő lesz a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója. Az eddig szabadúszóként dolgozó alkotót a ma kivételszámba menő, szakmai szempontokon alapuló pályázat mellett a tervei­ről és arról is kérdeztük, miért távolodott el a Freeszfétől.

 

Színjátékkal leplezett hátraarc

Az Országgyűlés hétfőn ratifikálta Svédország NATO-tagságát, előtte pedig Ulf Kristersson kisegítette Orbán Viktort az egyre kínosabb másfél éves színjáték lezárásában. A gyorsan aláírt katonai megállapodások jó ideje a fiókban heverhettek, azaz nem új fejlemények, mint azt a propaganda sulykolja.

Európai választások, hazai tétek

Az elmúlt hetekben a magyar politika a K. Endrének adott elnöki kegyelem, majd Novák Katalin lemondása körül forgott. A történtek jelentőségéhez nem fér kétség: a mélyen megosztott magyar társadalomban szinte páratlan, hogy olyan ügy foglalkoztassa a közéletet, amelynek megítélése tömegek számára nem pártpolitikai kérdés.

„Nem elég a János bácsikat lecserélni”

Egy megismételt kutatás szerint a gyermekbántalmazásért kiszabott büntetések összességükben tovább enyhültek, és a felderített esetek száma is több mint a felére csökkent. És többnyire továbbra sem az agresszort emelik ki a családból, sokkal inkább a gyermekeket.

 

Káderhiány

Kemény, az aljasságtól sem mentes lejárató kampányokra számítanak ellenzéki polgármesterek. A Fidesz imázsát sok más ügy mellett a kegyelmi botrány is megtépázta, és az is látszik, hogy számos helyen nem sikerült a kormánypárti csapatoknak újraszer­vezni magukat 2019 után.