Szijjártó minisztériuma milliárdokat fizet a haveroknak

  • narancs.hu
  • 2020. január 28.

Belpol

Négy év alatt közel ötmilliárd forintot kaphat a külképviseleteket karbantartó cég.

A Mega-Logistic Beruházási és Üzemeltetési Zrt. tizenöt magyar külképviseleti épület karbantartásáért és műszaki üzemeltetéséért kaphat négy év alatt 4,8 milliárd forintot – derült ki a Népszava birtokába jutott minisztériumi feljegyzésből. Az írás szerint a bécsi, a pozsonyi, a zágrábi, a bukaresti, belgrádi, ljubljanai és a brüsszeli magyar nagykövetségekről, valamint a lendvai, ungvári, kassai, szabadkai, beregszászi, csíkszeredai, kolozsvári és eszéki konzulátusokról van szó. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) keretszerződést írt alá a céggel, a külképviseleteknek viszont külön megállapodást is kell kötniük.

A Népszava már októberben arról írt, minisztériumi forrásokra hivatkozva, hogy a cég jóval drágábban dolgozik, mint a korábbi szolgáltatók – holott a cég ugyanazokkal a karbantartókkal szerződik, amelyek most is végzik a munkát. Az említett Mega-Logistic már korábban is milliárdokat keresett külügyi megbízásokon: az ő szakértelmét dicséri például a Moszkvai Magyar Kulturális Intézetet, nettó hatmilliárd forintos felújítása.

Korábban az Átlátszó írta meg, hogy a Mega-Logistic a terménykereskedelemmel foglalkozó Galla Invest Kft. átalakulásával jött létre. Az elődcég arról lett híres, hogy az első Orbán-kormány idején áron alul vásárolhatott a földművelési minisztérium tulajdonában lévő Tartalékgazdálkodási Kht. stratégiai élelmiszerkészletéből. Az akkori tulajdonos-ügyvezetőt, Lóki Gézát okirat-hamisításért ítélték el – a közpénzes megbízásokban úszó Mega-Logistic Zrt.-t jelenleg is Lóki családtagjai tulajdonolják.

Figyelmébe ajánljuk