Náci plakátot posztolt a pécs-baranyai KDNP

  • narancs.hu
  • 2020. január 28.

Belpol

A holokauszt emléknapján született poszt a tradícionális családmodellt hivatott népszerűsíteni.

A Szabad Pécs szúrta ki, hogy a pécs-baranyai KDNP egy olyan képet osztott meg Facebook profilján, amely nem csak erős náci hatásokat mutat fel, de annak eredetijét még egy SS jelzés is díszítette. A képet a legtöbb forrás Harald Damsleth német származású norvég illusztrátornak tulajdonítja, aki leginkább a Nasjonal Samling (azaz a norvég fasiszta párt) számára készített propagandaplakátjairól ismert. A háború után kollaborációja miatt pár évet börtönben is töltött. A képet a lap szerint általában szélsőjobboldali fórumokon, webshopokban használják, de az elmúlt években a fiatalos szélsőjobb, azaz az alt-right és az identitárius mozgalom oldalain és közösségi médiás felületein is felbukkant.

A képen egy családját védelmező férfi látható, mellette gótbetűs szöveg: „A férfi a család védelmezője. A nő a család szíve. A gyerekek a család jövője. Férfi és nő, egy szövetség, ahogy azt a természet szándékolta.”

 

Náci propagandát terjeszt a pécs-baranyai KDNP

A kép és a hozzá társított betűtípus egyértelműen meghatározza a stílust. Nem sokat javít a helyzeten, hogy a párt helyi szervezete által továbbosztott poszt a holokauszt emléknapján született. A cikk a hirdetés után folytatódik Az eredeti képet - amiről eltávolították az SS jelzést - az interneten fellelhető legtöbb forrás Harald Damsleth-nek tulajdonítja.

A poszt nem közvetlenül a KDNP fejéből pattant ki, a párt csak átvette, minden körültekintés nélkül. Ahogy azt a Szabad Pécs írja:

„Egy ilyen, baljós hátterű, magánszemélytől származó, de publikus üzenetet vett át és terjeszt a KDNP helyi szervezete. Az eredeti poszthoz az alaptörvény egyik sokat vitatott, kritikusai szerint kirekesztő részét is idézik. (...) Elképzelhető hogy az oldal kezelői nem tudták beazonosítani a kép forrását, stílusjegyeit, de mégis megdöbbentő az eset, főleg annak tükrében, hogy mindössze egy nappal korábban még a holokauszt emléknappal kapcsolatban posztolt a helyi KDNP.”

(A nagy figyelem hatására a pécs-baranyai KDNP azóta törölte a posztot.)

Figyelmébe ajánljuk