Szijjártó összeszólalkozott az OTP védelmében a német külügyminiszterrel

  • narancs.hu
  • 2023. május 23.

Belpol

A Politico szerint a vita jól tükrözi a többi uniós ország növekvő frusztrációját Magyarországgal szemben.

Németország és Magyarország összeszólalkozott a hétfői brüsszeli külügyminiszteri találkozón – írja a Politico négy meg nem nevezett diplomatára hivatkozva.

Szijjártó Péter magyar és Annalena Baerbock zártajtós, külügyminiszteri találkozózóján

arról volt szó, hogy Magyarország addig nem hagyja jóvá a következő szankciós csomagot és az Ukrajnának szánt segélycsomagot, amíg az OTP le nem kerül Ukrajna "háborús szponzorok" listájáról.

Úgy tudni, erre Baerbock, a német külügyminiszter a névtelen források szerint feszült hangulatban kérdezett vissza, hogy az OTP miért ismeri el a luhanszki és donyecki szakadár területeket, és miért ad hitelt orosz katonáknak. A német külügyminiszter ezt pontosan meg nem nevezett "jelentésekre" hivatkozva kérdezte.

A magyar külügyminiszter és az OTP is visszautasította a vádakat, a bank korábban azt állította, hogy a jelentések "nem helytállóak", és azt bizonygatták, vezetősége "nyilvánosan kifejezi Ukrajnának nyújtott támogatását".

Politico forrásai szerint korábban Észtország és Svédország is arra kérte Szijjártót, hogy ne akadályozza az egységes európai fellépést,

a vita jól tükrözi a többi uniós ország növekvő frusztrációját Magyarországgal szemben, amely számos, Oroszország megbüntetésére és Ukrajna támogatására irányuló háborús lépést meghiúsított.

A Politico információi szerint az egyik diplomata értetlenségét fejezte ki, hogy Magyarország miért ragaszkodik az ukrán listához, hiszen annak nincs jogi súlya.

A találkozót követően Josep Borrell, az EU vezető diplomatája arról beszélt, hogy megoldják a nézeteltéréseket. Uniós tisztviselők pedig annak adtak hangot, hogy Borrell várhatóan Kijevet is megkeresi, hogy megvitassák az ügyet.

Az uniós védelmi miniszterek kedden ülnek össze, hogy megvitassák, milyen katonai támogatást nyújtsanak Ukrajnának.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk