Szijjártó az Európai Unió alapeszményei miatt aggódik

  • narancs.hu
  • 2023. május 22.

Külpol

Nem tartja jónak a külügyminiszter, hogy az Unió megkerülné a magyar vétókat.

Sajtótájékoztatót tartott Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium vezetője az európai uniós külügyi tanács ülésének szünetében. Megerősítette, hogy előző este telefonon beszélt Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszterrel, aki jelezte, hogy számukra „problémát vagy kérdőjeleket” jelent a magyarországi börtönökben fogva tartott külföldi embercsempészek kiutasítása. „Ez az intézkedés szuverén magyar döntés, az nem irányul egyetlenegy szomszédos országgal szemben” – mondta az MTI beszámolója szerint. Megjegyezte, hogy az osztrákok hónapok óta nehezítik a „magyar és más állampolgárok” belépését Ausztriába.

Szijjártó arról is nyilatkozott, hogy az EU minősített többségi döntéshozatalt vezetne be a külpolitika területén, miután Magyarország többször is vétóval akadályozta a közös hatékony fellépést. „Tehát ha valaki ezt meg akarja változtatni, akkor az egész Európai Unió szellemiségét vonja kétségbe, az alapítók szándékait vonja kétségbe” – mondta az oroszok Barátság-érdemrendjével kitüntetett magyar külügyminiszter.

 
Szijjártó Péter Brüsszelben 2023. május 22-én
Fotó: BORSOS MATYAS / Facebook /Szijjártó Péter
 

Az EUrológus beszámolója szerint Szijjártó a szokásos paneljei mellett arról is beszélt, hogy az OTP ukrán listázása miatt továbbra sem járulnak hozzá az Európai Békekeret költségvetésének további 500 millió euróval történő megemeléséhez. (A tagállamok 40-50 százalékos arányban ebből fizetik az ukrán fegyverszállítmányokat.) „Mindannyian büszkék vagyunk az OTP-re” – mondta a magyar bankról, amit az ukránok a háború finanszírozói között tartanak nyilván.

Szijjártó amellett is kitart, hogy a szankciók jobban fájnak az európai államoknak, mint az orosz gazdaságnak, és azzal sem ért egyet, hogy az EU nyolc kínai céggel szemben korlátozó intézkedéseket vezessen be.

A külügyminiszter megígérte, hogy

akadályozni fogják Ukrajna EU-s csatlakozásának előkészítését is, mivel az ország csorbítja a kárpátaljai magyarság oktatáshoz fűződő jogait.

Szijjártó úgy fogalmazott, a magyar érdekeket veszi figyelembe: „Nem nagyon szokott érdekelni, hogyan fogadják az álláspontunkat.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk