Tanúvédelmi programban figyel az FBI egy magyar férfit, aki közreműködhetett Magyarországról sikkasztott EU-s pénzek külföldre juttatásában

  • narancs.hu
  • 2018. március 26.

Belpol

„A nyertes uniós pályázatok alkotmányos költsége lehet.”

A Magyar Nemzet információi szerint az USA-ban tanúvédelmi programban őriznek egy magyar férfit, akit az ottani hatóságok az uniós pénzek sikkasztási folyamatának egyik láncszemeként tartanak számon.

Az FBI gyanúja szerint ennek a folyamatnak a segítségével az elmúlt években 3-4 milliárd euró (kb. 1300 milliárd forint) szivároghatott ki Magyarországról arab és ázsiai számlákra. Ahogy írják, ez a pénz – az amerikaiak gyanúja szerint – a nyertes uniós pályázatok „alkotmányos költsége” lehet, tehát a kormánypárti politikusok részére visszaosztott jutalék.

A sikkasztás folyamata az FBI szerint úgy történhet, hogy jellemzően az MKB-ból, illetve más, a kormány által ellenőrzött magyar bankokból vettek fel összegeket alkalmanként néhány millió eurós összegben, hogy aztán a „futárok” (ilyen volt az Amerikában védett férfi is) gyémántban vagy az arab világ párhuzamos bankrendszerén vigyék külföldre, jellemzően közel-keleti vagy szingapúri számlákra.

Az amerikaiak gyanúja szerint a pénz egy része strómanokon keresztül, arab befektetésnek álcázva jött vissza Magyarországra, hogy luxusszállodákat, kastélyokat és egyéb ingatlanokat vásároljanak belőle.

A Magyar Nemzet azt írja, hogy a védett férfivel találkoztak is, ám nem akart nyilatkozni. A magyar férfit egyébként az Interpol is és a hazai hatóságok is körözik nagy összegű sikkasztás miatt. Éppen ezért érdekes, hogy – értesülések szerint – a vallomása alapján konkrét nyomozati cselekményeket is kértek a magyar hatóságoktól, de harminc nap után azt a választ kapták Budapestről, hogy itteni kollégáik nem találtak semmilyen, bűncselekményre utaló nyomot, és nem kívánták kihallgatni az érintettet.

 

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.