Tiborcz István és köre is kapott az olcsó állami Covid-hitelből

  • narancs.hu
  • 2021. április 14.

Belpol

A programot a járvány miatt nehéz helyzetbe jutott cégeknek hirdette meg az MNB.

A Magyar Nemzeti Bank tavaly tavasszal hirdette meg azt a járvány miatt nehéz helyzetbe került kis- és középvállalkozásknak szánt kedvezményes hitelprogramot, aminek kedvezményezettjei között Tiborcz István ingatlancége és két hozzá kötődő vállalkozó cégei is nagy értékű kedvezményes hitelhez jutottak, írta meg a Direkt36.

A miniszterelnök vejéhez köthető BDPST Zrt. hárommilliárd forintos kedvezményes hitelt vett fel, hogy ezzel váltsa ki egy korábbi, kedvezőtlenebb feltételekkel felvett hitelét.

1,72 milliárdos kölcsönhöz jutott annak a Sájer Gábornak a vállalkozása, aki korábban Tiborcz közvilágítási pályázatokon taroló cégét, az Eliost vezette. De kedvezményes feltételekkel kapott közel egymilliárdos nagyságú hitelt Czéh-Tóth Márk, Tiborcz egyik közeli ismerősének az üzlettársa is,

írja a portál.

A szóban forgó hitelprogram során az MNB összesen 31 ezer vállalkozást juttatott kisebb-nagyobb hitelhez, a jegybank állítása szerint a kedvezményezettek több mint fele volt mikro- és kisvállalkozás, és a többség maximum tízmilliós nagyságrendben vett fel hitelt, ezért a Tiborcz-cég lényegesen magasabb összege szokatlan a hitelprogramon belül.

Ugyanakkor az MNB a portállal közölte: a 45 500 megkötött ügyletből 155 esetben volt több a hitel egymilliárd forintnál. A BDPST Zrt. kölcsönéről azt írták, szerintük indokolatlan lenne kizárni a programból az évek óta nyereséges, hatákonyan működő cégeket.

Figyelmébe ajánljuk