Később nyitott volna az Apáczai, az ELTE kancellárja közbelépett

  • narancs.hu
  • 2021. április 13.

Belpol

Hőfertőtlenítés és rovarirtás miatt digitális oktatás maradt volna a 7-8. osztályokban is.

"2016-ban, éppen az iskolaigazgatók kezdeményezésére adta át a kancellár az üzemeltetési feladatokat a köznevelési intézmények igazgatóinak, hogy ők teljes körűen, egységesen és biztonságosan irányíthassák az iskolák működését a tanulók és szülők megelégedésére. Ez a gyakorlat már több mint 5 éve működik a vonatkozó kancellári utasítás alapján az Eötvös Loránd Tudományegyetemen" - áll az ELTE Kancellária által kiadott keddi közleményben.

A Kancellária a hvg.hu-n megjelent hétfői cikk miatt szólalt meg, amiben az Eötvös Loránd Tudományegyetem Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégiumának igazgatójának levelét idézték. 

"Tisztelt Szülők!

Bizonyára értesültek már a híradásokból, hogy a 9-12. évfolyamokon május 10-ig folytatódik a digitális oktatás. Iskolánkban ez a 7-8. osztályokra is vonatkozik, ugyanis az épületben legionella baktérium elleni hőfertőtlenítés, valamint rovarirtás lesz a következő hetekben.”

A levélben arról is ír az igazgató, hogy az április 30-ra tervezett ballagást csak virtuálisan tudják majd lebonyolítani. A lap megkeresésére az igazgató ugyan nem kívánt nyilatkozni, de az információkat nem cáfolta.

Az ELTE Kancellária kedden minderre úgy reagált, hogy "tekintettel arra, hogy a nem megfelelő feladatellátás az intézmény működését veszélyeztetné, ezért a kancellár azonnali hatállyal visszavonja az utasításban átadott jogok egy részét annak érdekében, hogy az Egyetem Műszaki Főigazgatósága maradéktalanul elvégezhesse a 145/2021. (III. 27.) Korm. rendeletben meghatározott 2021. április 19-i iskolanyitás időpontjára a legionella baktérium elleni hőfertőtlenítési, valamint rovarirtási feladatokat."

Majd hozzáteszik:

Méltatlan és etikailag is megkérdőjelezhető az a vezetői magatartás, amely bármiféle előzetes vezetői egyeztetés nélkül az egyetem egy másik szervezeti egységének felelősségi körébe tartozó feladat ellátására való hivatkozással kíván egy kormányzati döntést megkerülni.

A közlemény arról is tájékoztat, hogy a hőfertőtlenítési munkálatok elvégzése – korábban egyeztetve, előre tervezett módon – 2021. április 13-án kezdődik, a rovarirtási munkálatokra pedig a következő pár napban sor fog kerülni.

Címlapképünk illusztráció.

 

Figyelmébe ajánljuk