Tíz évig összeférhetetlen volt a dunakeszi Fidesz frakcióvezetője, most a felesége veszi át a helyét

Belpol

Tíz évig egyszerre volt a városi cég felügyelőbizottságának elnöke és önkormányzati képviselő Seltenreich József, a dunakeszi Fidesz-frakció vezetője, az összeférhetetlenséget a kormányhivatal is megállapította. A városvezetés most megtalálta a problémára a megoldást: Seltenreich feleségét jelölték a megüresedett pozícióra. 

Varga Zoltán Péter dunakeszi jobbikos önkormányzati képviselő nemrég arról számolt be a Facebookon, hogy Seltenreich József, a helyi Fidesz frakcióvezetője 10 éve összeférhetetlen pozícióból jut milliós éves juttatáshoz. Ezt Varga bejelentésére a kormányhivatal is megállapította, ezért ugyan Seltenreich lemond a Dunakeszi Közüzemi Kft. felügyelőbizottsági elnöki tisztségéről, a helyére Kovács Zsófiát, vagyis a feleségét ültetik – értesült a Narancs.hu. 

Seltenreich Varga bejegyzése szerint halmozta a pozíciókat: 2011 óta dolgozik önkormányzati képviselőként, emellett Pest megyei képviselő, főtanácsnok, sportigazgató, Fidesz-frakcióvezető és a Dunakeszi Közüzemi Kft. felügyelőbizottsági elnöke is. Valamennyi közmegbízatásért külön-külön juttatásban részesül: felügyelőbizottsági elnöki tiszteletdíja 160 000 forintot, sportigazgatóként 650 000 forintot, Pest megyei képviselőként 170 000 forintot, dunakeszi képviselőként és főtanácsnokként 220 000 forintot visz haza, vagyis szép kis jövedelemre tett szert. 

„Az előző testületi ülésen nevezte ki a képviselő-testület ismételten a sportigazgatóság vezetőjének, ahol szokásom szerint megkérdeztem, hogy nem összeférhetetlenek-e a tisztségei, az egymással gazdasági kapcsolatban álló társaságok, illetve intézmények okán” – fogalmaz Varga Zoltán Péter a bejegyzésében. „A szokásos gúnyos, kioktató válaszokat kaptam, hiszen hát a nagyurak bizony vehemensen sérelmezik, ha valaki miatt fennáll a veszélye, hogy pár ezer forinttal kevesebb ütheti a markukat. Azonban a 10 éve fennálló állapotba most a Pest Megyei Kormányhivatal rondított bele: megállapította, hogy Seltenreich tisztségei között összeférhetetlenség áll fenn, a fideszes képviselő bizony nem lehet – és az elmúlt 10 évben nem lehetett volna – egyszerre a városi sportigazgatóság, mint intézmény vezetője és a Közüzemi Kft. felügyelőbizottságának elnöke.

Seltenreich tehát 10 éve vesz fel törvénytelenül párhuzamos jövedelmeket összeférhetetlen pozíciókból, amit a város összes szakmai vezetője szó nélkül nézett el neki, kioktatva mindenkit, aki szóva tette a pofátlan, tízmilliós »lopást«.” 

A jobbikos képviselő szerint Seltenreich József nem tehet mást, mint hogy lemond az alacsonyabb bevétellel járó felügyelőbizottsági elnöki tisztségéről, ugyanakkor egy hozzá eljutott előterjesztés szerint a helyére Kovács Zsófiát jelölnék. „Seltenreich vagyonnyilatkozata szerint házastársát véletlenül éppen Kovács Zsófiának hívják. Hát erre mondják, hogy van még lejjebb! Pofátlanul lopják ki a dunakesziek szemét nem is titkolózva, újra és újra az arcukba röhögve. Mert »megtehetik«. Amíg hagyjuk” – fogalmaz bejegyzésében az ellenzéki önkormányzati képviselő. 

Megállapították az összeférhetetlenséget

Lapunkhoz is eljutott a Dióssi Csaba polgármester által jegyzett előterjesztés, amelynek értelmében a Dunakeszi Közüzemi Kft. alapító okiratát módosítani kell, ugyanis a képviselőként is dolgozó Seltenreich Dunakeszi Város Sportigazgatóságát vezeti, és a dokumentum értelmében a városvezetés a Pest Vármegyei Kormányhivatalhoz fordult, hogy kivizsgálja az esetleges összeférhetetlenségét. 

A kormányhivatal megállapította, hogy a sportigazgatóság vezetőjét a képviselő-testület nevezi ki, és amennyiben az itézményvezető a munkáltatójával rendszeres gazdasági kapcsolatban álló társaságban tölt be felügyelőbizottsági tagságot, akkor fennáll az összeférhetetlenség. Ugyan a Dunakeszi Város Sportigazgatósága nem áll rendszeres gazdasági kapcsolatban a Dunakeszi Közüzemi Kft.-vel (ahol Seltenreich felügyelőbizottsági elnök), de az önkormányzat igen, ezért az összeférhetetlenség ebben az esetben megállapítható. 

A fentiek következtében Seltenreich május 22-én beadta lemondó nyilatkozatát a Dunakeszi Közüzemi Kft. ügyvezetőjre részére, a helyére pedig egy új tag kerül kijelölésre, méghozzá Kovács Zsófia személyében. A megválasztásáról a képviselő-testület dönt. 

 
Seltenreich József és Dióssi Csaba egy 2019-es választási plakáton
  

„Teljes a csönd” – így írja le a fideszes városvezetés reakcióját az üggyel kapcsolatban Varga Zoltán Péter. „Tíz éven keresztül nem tűnt fel senkinek? 

Most, hogy a kormányhivatal megállapította az összeférhetetlenséget, simán elintéznék azzal, hogy lecserélik a feleségére”

– teszi hozzá. Varga felhívja rá a figyelmet, hogy az előterjesztésben nem térnek ki az elmúlt tíz év jogszerűtenségére, és a Seltenreich által ezalatt felvett összegekre sem. 

Nyilatkozott róla

Seltenreich 2014-től kezdve több éven keresztül nyilatkozott arról, hogy nem áll fenn összeférhetetlenség a Dunakeszi Közüzemi Kft. felügyelőbizottsági elnöki tisztségét illetően, legalábbis erről árulkodnak azok a dokumentumok, melyek eljutottak lapunkhoz. Varga Zoltán Péter a csütörtöki képviselő-testületi ülésre benyújtott egy módosító javaslatot azért, hogy a tíz éve fennálló összeférhetetlenség tisztázása miatt a jegyző a nyomozó hatóság felé „tegye meg a szükséges lépéseket”. Indítványát azonban leszavazták, Seltenreich József feleségét, Kovács Zsófiát ellenben megválasztották a felügyelőbizottság elnökének. 

Dunakeszin nemrégiben volt már egy másik összeférhetetlenségi ügy is: ahogyan arról lapunk beszámolt, a városban politizáló Lukácsi Bálint egyszerre látott el politikai és végzett újságírói tevékenységet. A képviselő-testület pedig májusban hathavi jutalmat szavazott meg Dióssi Csaba polgármesternek, valamint az alpolgármestereknek – az erre vonatkozó előterjesztést pont Seltenreich nyújtotta be. 

Megkerestük a témában Seltenreich Józsefet, valamint a polgármesteri hivatalt, de cikkünk megjelenéséig nem reagáltak megkeresésünkre. Ha érkezik tőlük válasz, beszámolunk róla. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?