Épphogy, de nőtt a melegházasságot támogatók aránya Magyarországon

  • narancs.hu
  • 2023. július 2.

Belpol

Bár a támogatottság még így sem éri el az 50 százalékot az Ipsos kutatása szerint.

A magyar társadalom 67 százaléka gondolja úgy, hogy az azonos nemű párok kapcsolatának jogi elismertetését valamilyen formában támogatja

– derül ki az Ipsos friss, nemzetközi felméréséből, ez egyúttal azt is jelenti, hogy kevesebben vannak azok, akik sem a bejegyzett élettársi kapcsolatot, sem a házasságot nem támogatják a homoszexuális vagy a leszbikus emberek számára, vagy nem tudnak állást foglalni a kérdésben.

Ugyanakkor csak a magyar válaszadók 47 százaléka támogatja kifejezetten a melegházasságot,

és bár ez az arány az Ipsos felmérése szerint nem éri el a társadalom felét, a magyarok javuló tendenciát mutatnak a kérdésben: ez a szám 2021-ben még 46 százalék volt.

Az Ipsos a Pride hónapjához igazodva 30 országban végzett kérdőíves felmérést, és a nemzetközi mintán átlagban az emberek 56 százaléka a melegházasságot elfogadó személy. Hollandiában, Portugáliában és Spanyolországban e tekintetben a legelfogadóbbak az emberek: ezekben az országokban 80-80-78 százalékos az azonos neműek között történő házasságkötés támogatottsága. A legalacsonyabb támogatottságot Romániában (25 százalék) és Törökországban (20 százalék) mérték.

A harminc ország 22 ezer 500 válaszadójának átlagosan a 9 százaléka sorolta magát az LMBT+ emberek közé. 3 százalékuk leszbikusnak vagy homoszexuálisnak, 4 százalékuk biszexuálisnak, 1 százalékuk pán- vagy omniszexuálisnak és 1 százalékuk aszexuálisnak vallotta magát. A felmérés szerint a Z generáció tagjai kétszer nagyobb valószínűséggel sorolják magukat az LMBT+ emberek közé, mint a milleniálok tagjai, és négyszer nagyobb valószínűséggel, mint az X generáció vagy a boomer generáció tagjai.

Mint az sejthető volt, Magyarország különösen rosszul áll abban a tekintetben, hogy mennyire láthatóak az LMBT+ emberek. Míg Latin-Amerikában, Spanyolországban vagy Ausztráliában teljesen megszokott, hogy valakinek van a baráti társaságában, a rokonai vagy a kollégái között meleg, leszbikus vagy biszexuális személy, addig az ő láthatóságuk a legalacsonyabb Japánban, Magyarországon, Törökországban, Romániában, Lengyelországban és Dél-Koreában.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk